Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Thomas Tømmernes:

Sikker sommersurfing – også på nett

Det er ferietid, badetid og for mange også familietid. Det er kanskje også tid til å ta en prat med både barn og voksne om skikk og bruk på nettet.
Rødhette og ulven i ny drakt. Flickr.
Rødhette og ulven i ny drakt. Flickr.

Thomas Tømmernes

Av Thomas Tømmernes, sjef for IT-sikkerhet i Atea, og pappa til to kids.

Her er tipsene jeg i samråd med mine barn synes er spesielt viktige:

 1. Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
 2. Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
 3. Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat, ikke gi det til noen andre.
 4. Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
 5. Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.
 6. Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig på en nettside. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
 7. Hvis du opplever noe ubehagelig, fortell det til en voksen, eller en annen du stoler på. Meld til politiet på www.tips.kripos.no om alvorlige saker. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.
 8. TIPS: Slettmeg. no er en gratis råd– og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nett. Vi har også snakket spesielt om publisering av bilder og videoklipp på sider som Instagram, YouTube,Momio, Musi.ly, Snapchat, Facebook og andre sider med publiseringsmuligheter.
 9. Hvis barnet ditt vil publisere bilder eller videoklipp med mennesker avbildet, må de alltid spørre dem om tillatelse for å publisere bildene.
 10. Gjør oppmerksom på at om barnet ditt vil legge ut videoklipp av personer under 15 år, må det hentes inn tillatelse fra foresatte.
 11. Ønsker de dele andre ting, finnes det regler om dette, de fleste barn har hørt at det går an å laste ned filmer og spill «gratis». Det mange ikke er klar over, er at disse delingssidene ofte ikke er lovlige, hverken å laste ned eller å dele ut. Snakk med barnet ditt om opphavsrettigheter til bilder, videoklipp og musikk så man ikke ufrivillig eller utenksomt ender opp med å bryte loven.
 12. Bruk et forelderfilter, også kjent som foreldrekontroll. Det er et program man kan bruke til å sperre eller begrense bestemte apper og funksjoner på IP-adresse. Slik kan foreldrene kontrollere hvilke sider barna får tilgang til. Denne funksjonaliteten ligger stort sett i de fleste antivirus-programmer, men de vil ikke virke spesielt godt før du setter innstillingene til deres behov eller oppretter flere brukere på PCen med forskjellige «nivåer» på rettigheter og aldersgrense.

Nysgjerrighet er sunt, og med en god porsjon av det kan internett gi mange muligheter til læring, brobygging, morsomme kattevideoer og alt det andre som gjør at vi elsker å være pålogget. Med disse rådene håper jeg at du og dine får en god og trygg opplevelse.

Ønsker alle en god sommer og sikker surfing, enten det er digitalt eller på sjøen!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).