RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Skavlans manglende respekt for det frie ord

 

Spaltist Irene Ojala reagerer på Skavlan-intervjuet med SD-leder Jimmie Åkesson. Skjermbilde: NRK

 

Av: Irene Ojala, spaltist, Arctic Footprints

Skavlan er et snakkeshow som sendes på NRK fredager. Jeg verken elsker eller hater programmet, men noen ganger har Fredrik Skavlan gjester som kan fortelle en historie om et levd liv. Andre ganger er det bare prat. I fredagens «Skavlan», 27 mars, var det to mennesker som har fått røynt seg i livet. Gunhild Stordalen og Jimmie Åkesson.

Gunhild Stordalen, kom inn som en hårløs dronning og fikk formidlet sitt liv med en alvorlig sykdom. Stordalen fikk formidlet hvordan en kjærlig ektemann hjalp henne i ei tid som kanskje har vært den verste i hennes liv. Allikevel maktet hun å gjøre en jobb i forbindelse med Stordalen Foundation som i samarbeid med Stockholm Resilience Center har invitert politikere, akademikere og næringsliv til EAT- Stockholm Food Forum. De kloke hoder skal forsøke å finne løsninger for at sunn og bærekraftig matindustri skal gi oss ren mat til beste for mennesker, dyr og det økologiske mangfold. Det er et meget viktig tema som jeg er oppriktig glad for at hun maktet å engasjere seg i selv om hun var meget syk. Selv om dette ikke var hovedfokuset ble jeg imponert over at en syk kvinne maktet å se ut over seg selv og engene behov. Det så ut som om Gunhild Stordalen fikk en fin stund hos Skavlan.

Da alle andre gjester gikk ut av studio kom Sveriegdemokraternas sykemeldt partileder Jimmie Åkesson inn i studio. Sverigedemokratene, er et parti som regnes for å være et kontroversielt nasjonalistisk parti, som ved siste valg fikk 13 prosent oppslutning. Åkesson ble sykemeldt høsten 2014, men skal tilbake på jobb snart. Fredag skulle vi få vite litt mer om Sverigedemokratene og Åkesson. Men Fredrik Skavlan ødela muligheten ved å oppføre seg som en ufin slugger med manglende politisk teft.

Vi kan være enige eller uenige i Jimmie Åkesson og hans innvandring og asylpolitikk. Men samfunnsutviklingen i Europa, med økonomisk uro, krig, rykter om krig og flyktninger som søker om asyl er en fryktelig trist fortelling om hvordan vi, som hevder å være så opplyste, ikke makter å finne trygge stier for folks liv. Det er barn, ungdom, kvinner og menn i vår del av verden som betaler en trist pris for lederes manglende klokskap. For å få til en samfunnsutvikling som skaper felleskapsløsninger må vi faktisk snakke sammen om saker som er utfordrende. Og der gjorde Skavlan sin største feil. Skavlan evnet ikke å snakke med Åkesson. Skavlan rakket ned på en mann som karrer seg opp igjen etter en lang og trist sykdom. Åkesson oppførte seg som en voksen mann der han satt rolig og forsøkte å svare for det som har vært, og ikke det som skal komme.

Det har seg slik, Skavlan, at det må en åpen og fri samfunnsdebatt til får å skape sterke samfunn, Og et sterkt samfunn i Sverige, Norge, Finnmark eller I Norden kan bare utvikles gjennom godt naboskap og respekt for hverandre. Den tyske filosofen og sosiologen Jürgen Habermas er en vi alle kanskje bør lytte litt til. Habermas forutsetter at ytre autoriteter eller tradisjoner ikke skal utøve press på deltakere og ikke styre deres beslutninger, det vil si at i diskusjonen må ingen hindres fra å komme til ordet, verken av myndigheter, indre strukturelle systemer sedvaner, eller av programleder Skavlan. Samtalepartnere må være trygge for at deres uttalelser ikke blir neglisjert eller stemplet som rasisme den ene eller den andre veien. Skavlan har en rolle å spille som skal gi oss seere innsikt I blant annet Sverigedemokratenes politikk.

En god journalist og programvert må evne journalistisk balansenskunst. Den balansegangen makter kun en som søker etter forståelse. Det var trist å se hvordan Fredrik Skavlan viste manglende respekt for folks rett til ytring, og hvordan han viste sin manglende forståelse for samfunnsdebattens verdi. Jeg håper Fredrik Skavlan lært noe, og at Jimmie Åkesson fikk en fin kveld. Jimmie Åkesson og hans politikk fikk jeg lite begrep om i Fredrik Skavlans program. Men mannen Jimmie Åkesson fikk min sympati, men det var vel det Skavlan ikke ønsket?