*Nettavisen* Nyheter.

Storekrakk eller Vesle-Krakk

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Av: Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom, Nordnet

Aksjemarkeder over hele verden har falt kraftig de siste dager med prosentvise fall av en størrelse vi ikke har sett på lenge. Hvordan skal vi tolke dette? Er det begynnelsen på noe større som man må beskytte seg imot, eller er tiden inne for å gjøre gode kjøp?

Utgangspunktet og 3 scenarier
I utgangspunktet har verdensindeksen (der USA utgjør ca. halvparten) vært i opptrend siden slutten av 2012, og hadde frem til i toppen i sommer steget ca. 50%. Med de siste dagers fall har størrelsen på korreksjonen denne gangen vært omtrent på linje med hva vi historisk har sett inntreffe med jevne mellomrom. Men er kanskje fallet et varsel om noe verre?

Det er i grunn tre ting som kan skje. Scenario 1 er at dette er en kjapp korreksjon i en opptrend, på lik linje med det tilsvarende fallet vi så i oktober forrige høst. Scenario 2 innebærer at dette er slutten på opptrenden siden 2012, men at børsene går inn i en mer urolig periode etter at den første bunnen nås. Scenario 3 er at dette er starten på et langvarig nedadgående marked, såkalt bearmarked.

Hva skaper et bearmarked?
For at man skal ha et langvarig fallende marked må som regel en eller flere av tre faktorer inntreffe:

1) Det må skje et skifte i økonomien eller markedet som starter en langvarig negativ utvikling, hvor priser og investeringer skal falle lenge. Inntreffer som regel i markeder og sektorer etter en langtrukken optimistisk periode med betydelige overinvesteringer. For enkeltselskaper og sektorer kan innførsel av ny teknologi også skape slike markeder for de eksisterende spillerne. I Olje og andre råvarer har vi sett dette en stund.

2) Dersom det er betydelig belåning (gearing) i utbredte deler av markedet (enten via direkte belåning eller derivater), og at tvangssalg fører til en dominoeffekt av fallende kurser og nye tvangssalg. Det var ett av hovedproblemene under finanskrisen.

3) At optimismen i forkant har vært så stor og så vart så lenge at det meste av investeringsmuligheter har nådd ekstremt høy prising. Med andre ord at markedet rett og slett er dyrt. I Kina har vi nylig sett dette, og kurskorreksjonen pågår fortsatt.


Man kan se elementer av disse punktene i enkelte markeder. For råvareprodusenter (ikke bare olje) og leverandører til de er vi allerede i et bearmarked. Produksjonskapasiteten i verden overstiger etterspørselen, og dytter priser nedover. På den positive siden blir det lav inflasjon og lave renter, og dette kan vi vente fortsette. Lave renter er en stor stimulans til markedet.

Ellers har prisingen i de fleste markeder sett ganske OK ut, med unntak av fastlands-Kina før boblen sprakk der. Det har vært mye snakk om at USA-aksjer er dyrt priset, men på generell basis har prisingen ikke vært ekstrem, og langt under hva slags multipler vi så f.eks. ved årtusenskiftet. Kanskje kan en såkalt «hard landing» i Kinas økonomi vippe hele verden over i et bearmarked, men jeg tror frykten for dette er overdrevet. Kina har store ressurser.

Heller ikke er belåningen ekstrem. Tvert om har etterdønningene etter finanskrisen ført til oppkapitalisering av en del svake sektorer og selskaper. Bankenes balanser er mye sunnere enn for noen år siden. Belåningen i aksjemarkedet virker heller ikke å være ekstrem, og «vanlige folks» deltakelse i markedet og interesse for aksjer har vært begrenset i forhold til før tidligere topper.

Mest sannsynlig scenario anser jeg således at inneværende kursfall er en korreksjon som innebærer et godt langsiktig kjøpstidspunkt. Som nest mest sannsynlig anser jeg at dette fallet markerer slutten på den inneværende opptrenden i verdensindeksen, og at vi går inn i en konsolideringsperiode der markedene svinger opp og ned. Også i dette tilfellet vil trolig dagens kurser innebære et godt kjøpstidspunkt, da man kan forvente høyere kurser når støvet legger seg.

Minst sannsynlig ser jeg muligheten for et nytt massivt bearmarked lik de vi så i 2000-2003 eller fra 2007/2008 ? 2009. Markedene virker rett og slett for billig priset, og med få lett identifiserbare ubalanser. Ikke er belåningen for utbredt heller, så jeg tviler på at nivået av tvangssalg blir for stort (selv om det alltid er noen som går på smeller). Også i et slikt scenario vil markedet som regel også bølge litt opp og ned, og det er sjeldent hele kursfallet kommer i én ensartet bevegelse nedover. Det nærmeste eksempelet på noe slikt var vel Asia-krisen i 1998 da Oslo Børs falt nær 40% på en måneds tid. Men da var børsen betydelig høyere ett år senere.

Klikk på bildet for å forstørre.

 Konklusjon ? Kjøp korreksjonen

I de fleste tilfeller fremstår slike korreksjoner som glimrende anledninger til å gjøre gode langsiktige kjøp. Med andre ord et tilfelle der man skal sette mer penger inn i aksjemarkedet og ikke mindre. Jeg ser rett og slett ikke de nødvendige forutsetningene til stede for at dette skal bli et veldig mye dypere fall, eller starte en langvarig negativ periode. Teknisk sett så har allerede størrelsen på fallet overrasket (se chart over Oslo OBX indeks), men i mange internasjonale indekser innebærer dette kun et fall tilbake til god teknisk støtte, og en test av langsiktig stigende trender. Tradisjonelt gode kjøpstidspunkt.Som alltid må den enkelte tilpasse sin portefølje til den risiko man tåler. Man bør være selektiv på sine posisjoner og langsiktig i sin investeringsstrategi. Er man spekulant eller trader som følger godt med kan man ennå stå på sidelinjen og vente til den første positive dagen før man kjøper.


De eksakte bunnene ser man først i ettertid, men oddsene er gode for at vi nå er nær. Jeg var uttalt skeptisk til markedet før sommeren, men kjøper nå selv med begge hender. Med forbehold at heller ikke jeg har noen krystallkule å spå i.PS: Ble det Storekrak?

I dette børsklimaet syntes jeg det passet med en fisketur til DNT-hytta «Storekrak» i Hedalen denne helgen, og la ut melding om dette på Twitter fredag (under). Betegnende nok var Storekrakkoia under ombygging når jeg kom frem. Sikringsbua Vesle-Krak var åpen, så det ble den.


Det tror jeg også dette er. Et Vesle-Krakk, ikke et Storekrakk.

Klikk på bildet for å forstørre.

 
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag