Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vetle Wang Soleim:

SV med skattesmell til pensjonister og trygdede

Nye beregninger av SVs foreslåtte økninger i formuesskatten gjennomført av Finansdepartementet viser at flere hundretusen pensjonister og titalls tusen trygdede står på SVs rikingliste.
- Audun Lysbakken og Kari Kaskis løsning på fattigdom er velkjent, skriver Soleim.
- Audun Lysbakken og Kari Kaskis løsning på fattigdom er velkjent, skriver Soleim. Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Vetle Wang Soleim er stortingsrepresentant for Høyre

Gjennom fem år i regjering har Høyre sørget for at bedrifter og vanlige folk har fått beholde litt mer av sine egne penger og lønninger. Dette er fordi vi mener det er bra at bedriftene har økonomisk handlingsrom til å skape flere jobber, og at folk selv kan bestemme hva de skal bruke pengene sine på. Det beste vernet mot fattigdom er å ha en jobb å gå til.

Audun Lysbakken og Kari Kaskis løsning på fattigdom er velkjent. De vil øke skattene og liberalisere innvandringspolitikken. Spørsmålet blir da hvem som regnes som rik av SV. Nye beregninger av SVs foreslåtte økninger i formuesskatten gjennomført av Finansdepartementet viser at flere hundretusen pensjonister og titalls tusen trygdede står på SVs rikingliste, og at nærmere 1 av 6 nordmenn vil måtte betale formuesskatt om SV får det som de vil i en ny regjering med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som statsminister.

SV tar fra de fattige

SV tar fra de svake når de sender en skatteregning til nærmere 50 000 trygdede. Gjennomsnittlig skatteøkning for denne gruppen er hele 2100 kroner. I tillegg vil 300 000 alderspensjonister rammes av SVs skatteskjerpelser. Pensjonister er ikke nødvendigvis fattige, men å regne de blant landets rikeste er helt absurd. Det er en ærlig sak å ønske høyere skatter, men da må man også være ærlig om hvem dette vil ramme.

Det er ikke bare trygdede og pensjonister som skal rammes. 1 av 6 nordmenn vil måtte betale formuesskatt med SVs opplegg. Dette er gjerne folk som gjennom et langt arbeidsliv har klart å betale ned på huslånet og kanskje har litt penger i banken. Når SV forsøker å «ta» de rike, ender de opp med å dra pensjonister, trygdede og familier med seg i dragsuget. Dette er hverken god velferdspolitikk, eller god fattigdomspolitikk.

- SV tar fra de svake når de sender en skatteregning til nærmere 50 000 trygdede, skriver Vetle Wang Solheim (H), stortingsrepresentant for Møre og Romsdal.

Arbeid bekjemper fattigdom

Høyre vil alltid stå for en politikk som gir bedrifter og næringsliv et godt grunnlag for å skape flere jobber. Med 56 000 nye jobber skapt det siste året, 3 av 4 i privat sektor, er vi på god vei. Dette viser at regjeringens arbeidspolitikk virker, og at optimismen er tilbake i næringslivet etter oljeprisfallet. Likevel er vi ikke fornøyd. Det må skapes enda flere jobber, spesielt i privat sektor dersom vi skal opprettholde et høyt velferdsnivå også i fremtiden.

Vi har nok jobber som lever av statsbudsjettet, det vi trenger er flere jobber som bidrar til statsbudsjettet.

Arbeidspolitikk er velferdspolitikk, og skattepolitikk er arbeidspolitikk. Man skaper ikke flere jobber ved å kreve inn enda mer i skatt fra næringslivet. Verre er det når skatteskjerpelsen kun rammer norskeide bedrifter. Formuesskatten er en særnorsk skatt på blant annet norskeide traktorer, lagerbygg og spikerpistoler og en skatt som ikke rammer utenlandske eiere. Dermed gjør formuesskatten konkurransevilkårene til norsk industri dårligere. På velferdssiden er det åpenbart at økt skatt for 50 000 trygdede og 300 000 pensjonister hverken gir mer eller bedre velferd.

SVs har ingen politikk for å få flere i arbeid. Derimot har de gode løsninger for færre jobber og litt mindre velstand.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).