Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Linda Hofstad Helleland

SVs viktige innrømmelse om fattigdom

SVs svar på fattigdomsproblemet er mer trygd, regjeringens svar er flere i jobb.
Linda Hofstad Helleland (H) er barne- og likestillingsminister.
Linda Hofstad Helleland (H) er barne- og likestillingsminister. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Av Linda Hofstad Helleland, Barne- og likestillingsminister (H).

SVs Kaski kom med en viktig innrømmelse i Politisk Kvarter på NRK 4. januar: Innvandring er hovedårsak til at flere barn vokser opp i lavinntektsfamilier. SVs svar på fattigdomsproblemet er mer trygd, regjeringens svar er flere i jobb.

Dette er ikke egentlig ny informasjon. SSB har lenge publisert data som viser hvordan økende levekårsforskjeller skyldes økt innvandring. Det nye er at nå har også SV innsett dette. De som har fulgt med i debatten om ulikhet, vet at SV i all hovedsak snakker om skatt som hovedårsak til økte forskjeller.

Det er ikke vanskelig å forstå at innvandrere er fattigere enn befolkningen for øvrig. Dersom man kommer til landet med liten formell utdannelse, uten å kunne språket, kanskje uten å kunne lese og skrive, sier det seg selv at det vil ta tid før en kan stå på egne ben og forsørge seg og familien.

Kari Elisabeth Kaski

Nettopp derfor er regjeringens svar å sørge for bedre utdanning og kvalifisering som gir jobb. Regjeringen har nylig lagt frem en ny strategi med mer enn 50 konkrete tiltak for å få flere innvandrere inn i arbeids- og samfunnsliv.

Når SV og Kaski da påstår at regjeringen har kuttet i Jobbsjansen og i norskopplæring, betyr det enten at de ikke har lest statsbudsjettet, eller at de bevisst feilinformerer.

I årets budsjett er Jobbsjansen for innvandrerkvinner kraftig styrket, og vi innfører en helt ny ordning for samarbeid med sosiale entreprenører for å få flere innvandrerkvinner i jobb.

Vi har også innført obligatorisk norskopplæring for beboere i asylmottak, og styrker språkopplæringen, blant annet gjennom kompetanseheving for lærerne.

Dersom vi skal lykkes med integrering som forhindrer fattigdom, må vi også begrense innvandringen. Norge kommer til å fortsette å føre en streng, men rettferdig, innvandringspolitikk så lenge Høyre sitter i regjering.

Les også: Røe Isaksen: - Flere fattige familier er en direkte konsekvens av økende innvandring

SVs ønske om å gjøre det enda enklere for mange flere å få opphold i landet, vil gjøre integreringen enda vanskeligere. Det vil igjen føre til større forskjeller og fattigdom/ utenforskap for mange familier. Dette avfeier SV glatt. De vil utjevne forskjellene med økt trygd. Dette er feil medisin.

Innvandrere og andre som står utenfor arbeidsmarkedet trenger ikke mer trygd, men en jobb som gir mulighet for selvforsørgelse og deltakelse i samfunnet. Høyre i regjering sørger derfor for å gi innvandrere den kompetansen som de selv og arbeidslivet trenger.

SVs innrømmelse om at innvandring er hovedårsaken til økte forskjeller, er et godt første steg på veien mot politikk som faktisk reduserer forskjellene.

Dersom SV virkelig ønsker mindre forskjeller, vil en god oppfølging være å støtte regjeringens innvandrings- og integreringspolitikk.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).