*Nettavisen* Nyheter.

Ti grunner til å beholde Taxfree-ordningen

Sammy Myklebust gir i en blogg ti grunner til å legge ned taxfree-ordningen. Mange av dem er svake og noen er direkte feil. Men her er ti gode grunner til å beholde den.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Johnny Syversen

Av: Haakon Dagestad, Kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway

1. Penger inn i landet
Alle land har en kvote. Siden Norge er utenfor EU kan vi ha en taxfree-kvote. Derfor må vi stille oss spørsmålet om vi vil at nordmenn skal handle varene i Norge eller i utlandet? Ved å ha taxfree-butikker sørger vi for at omsetningen skjer i Norge. I tillegg betaler TRN rundt 2,5 milliarder i husleie til Avinor. Det er penger som kommer fellesskapet til gode.

2. Norske arbeidsplasser i et norsk selskap
Ved at salget skjer i Norge har man bygget opp solide arbeidsgivere. I Travel Retail Norway har vi over 1300 flotte ansatte som har en trygg og god jobb å gå til.

3. Miljø
Hvis varene ikke selges i norske taxfree-butikkene vil salget flyttes til taxfree-butikker i utlandet og om bord på flyet. Da vil man igjen måtte frakte store mengder varer om bord på fly, som vi alle vet er ekstremt dårlig for miljøet. Jeg tror ikke noen ønsker seg tilbake til "gamle dager" da hattehyllene ble fylt opp med vin og spritflasker.

4. Pris
Taxfree er en ventil i en streng alkoholpolitikk. Sammy Myklebust skriver at hvis man legger ned taxfree så kan og bør man redusere prisnivået på alkohol generelt hos Vinmonopolet og i dagligvareforretningen. Men det er urealistisk. Ingen partier er for det. Tvert i mot er diskusjonen rundt statsbudsjettet for 2016 om man skal øke avgiftene litt eller mye.

5. Flyplasser i hele landet
Avinor sine kommersielle inntekter, som taxfree, går til å kunne opprettholde et godt flyplasstilbud i hele landet. De aller fleste norske flyplasser går med underskudd. Men uten dem vil det være vanskelig å bo i store deler av landet.

6. Smugling og frakt fra utlandet hadde økt
Undersøkelser viser at dersom taxfree-ble lagt ned ville 72 prosent av de reisende handlet på flyplasser i utlandet.

7. Bedre forhold for reisende
Ingen må tro at det er mulig å drive flyplasser uten kommersielle inntekter. Har du noen gang sett en flyplass som bare består av sitteplasser og lekestativer? I tillegg så ønsker reisende å handle. Det er for mange en del av ferien.

8. Bedre tilbud til turister
Skal Norge være et attraktivt land å reise til som turist må vi også ha attraktive flyplasser. Dette skapes gjennom et bredt tilbud på flyplassene og solid finansiering.

9. Bredt sortiment
Stort og spennende sortiment med tilgang til tidlige lansering fra de største parfyme- og motehusene i verden.

10. Populært
Til slutt, taxfree er populært. I Norge er det bred enighet i befolkningen om at både Vinmonpolet og taxfree er gode ordninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag