Gå til sidens hovedinnhold

Urettferdig mot måkene

Jenny Rolness

Det er vi som er grådige - ikke måkene.

Jenny Rolness representerer organisasjonen Dyrenes røst.

I en blogg i Nettavisen skriver Baard Fiksdal om det som for tiden er «den store styggen» i Bærum - måker.

Gjennom beskrivelser av hvordan måker stjeler mat og i sin «glupskhet» sluker et ihjelkjørt ekorn, demoniseres måkene for det mest naturlige av alt - at de trenger mat for å leve.

For hva skal måkene leve av når vi tar fra dem næringsgrunnlaget deres i havet? Overfisket på tobis og annen «industrifisk» som råstoff til oppdrettsnæringen har ført til tilbakegang for sjøfuglbestandene langs hele norskekysten, inkludert alle måkeartene. Det er vi som er grådige, vi som tømmer havet for fisk - ikke i jakten på mat, men på penger.

Når andre arter er drevet på næringsflukt for å skaffe mat til seg og sine, hetser vi dem, forfølger dem, ødelegger hekkingen deres og spyler dem bort, både måker og reir - som det står i denne bloggen. Ulovlig selvfølgelig, men hva gjør ikke folk for å sikre seg mot enhver ulempe fra andre arter. Egoismen er grenseløs.

Les også

Du vil ikke tro hva som skjer på Bekkestua

Og hva har det med saken å gjøre at en sulten måke spiste et dødt ekorn - ett av tusenvis av trafikkofre som vi mennesker etterlater langs veiene hver dag? Måkene er blant naturens renovasjonsvesen. Skal vi gå i rette med dem også for at de rensker opp etter massedøden som vår fart og vårt hastverk fører til? Vi vil vel ikke ha veiene fulle av råtnende dyrelik, i tillegg til matavfall som ligger igjen i gatene og tiltrekker smågnagere, i stedet for at måker og andre fugler rensker opp etter oss.

Kan vi ikke snart begynne å se de virkelige problemene på jorda, den virkelige forurensingen, forsøplingen og ondskapen - den som vi mennesker står for? Kan vi ikke begynne å legge merke til støyen vi forårsaker, som er konstant så og si alle steder der det bor mennesker, i stedet for å ergre oss hver gang dyr gir lyd fra seg - som om de verken har rett til å bli sett eller hørt?

Kan vi ikke snart begynne å tenke litt på andre enn bare oss selv?

Kommentarer til denne saken