*Nettavisen* Nyheter.

Veien til det viktigste håndtrykket

Av: Svein Grønnern, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nettavisen har spurt sine lesere hva som er verdens viktigste håndtrykk. Vi i SOS-barnebyer vet hvor det viktigste håndtrykket finner sted - og hvor vanskelig det er å komme dit.

«Ett barn, én lærer, én penn og én bok kan forandre verden.» Det var budskapet til Malala, den pakistanske jenta som ble forsøkt drept av Taliban fordi hun ville gå på skolen. Da hun talte til FNs generalforsamling i juli 2013 understreket hun behovet for at alle barn må kunne gå gratis på skolen. Skolene må være frie for vold, sa hun. De må være et trygt sted å lære, beskyttet fra overgrep og terror.

Utdanning er noe av det viktigste i barns liv. Det gir alle en mulighet til å komme seg ut av en vanskelig livssituasjon og bygge sin egen framtid. Stadig flere begynner nå på skolen, men uten en trygg familie er faren stor for at de slutter før de har fullført. Barna trenger skolepenger, oppfølging i skolearbeidet og nok næringsrik mat til at de kan konsentrere seg om undervisningen. Mangler de en trygg familie er også sjansen stor for at de gravide eller giftet bort som tenåringer, eller satt i arbeid eller må tigge for å skaffe inntekt til familien.

Alle barn trenger denne hjelpen. Og vi vet at det er særlig viktig å hjelpe jenter. Da hever vi alderen for barnefødsel og ekteskap, gir dem muligheten til å forsørge seg selv og starte egne virksomheter. Når de får egne barn blir også de oppmuntret til å gå skolen. Slik skaper vi selvstendige, kunnskapsrike individer og legger til rette for trygge familier og gode, likestilte samfunn.

Ikke alle ønsker seg dette. Derfor er jentene som tar utdanning også en trussel. Kreftene som motsetter seg endring er mange og til dels voldsomme. Det ser vi ikke minst i Nigeria, der nær tre hundre jenter er bortført fra skolen de gikk på. Det er nå én måned siden kidnappingen, og jentene er fortsatt i hendene på sine kidnappere. Den langsomme responsen fra nigerianske myndigheter sier også sitt om jenters stilling i enkelte fattige land.

SOS-barnebyer er til stede i 133 land og territorier over hele verden. Vi er i rike land og fattige land, i voksende økonomier og i katastroferammede områder. Vi vet hvor viktig utdanning er for utviklingen av et samfunn. Men vi vet også hvor mye som må være på plass for at barna i det hele tatt skal komme seg på skolen og dra nytte av utdanningen. Heldigvis satser Norge og andre vestlige land stadig mer på utdanning for vanskeligstilte barn i andre deler av verden. Men vi må ikke glemme å legge til rette for stabile familier og den trygge omsorgen barna trenger.

test

SOS-barnebyer jobber både for å holde familier sammen gjennom å tilby arbeidstrening og helsetjenester, og for å gi barn et nytt hjem når de ikke lenger kan bo sammen med sine egne foreldre. Trygge rammer gir barna muligheten til både å leke og lære.

Da må vi også sørge for at utdanningstilbudet når alle. Det er viktig at krav til skoleuniform, skolepenger eller andre regler ikke er til hinder for at de mest sårbare barna kan komme inn. En 14 år gammel jente i Rwanda fortalte oss at hun måtte slutte på skolen, siden hun var aleneforsørger for sine yngre søsken. Hun betalte for deres skolepenger gjennom å prostituere seg selv. Mange gjør alt som står i deres makt for at enten de selv eller noen i familien deres skal få muligheten til å ta en utdanning. Så viktig er det.

Fortsatt er det mange millioner barn som ikke har tilgang til utdanning. Og selv der barna har rett til utdanning, kan det være andre årsaker til at de ikke kommer seg på skolen. Mange lever i krig og konflikt. Mange har syke foreldre eller yngre søsken som de passer på. Mange lever i voldelige hjem. Og mange - som Malala - risikerer terror og represalier hvis de likevel går på skolen.

Malala gjorde det likevel. Hun kom fram til det viktigste håndtrykket i våre liv, nemlig håndtrykket med læreren som møter oss første skoledag og hilser oss velkommen. Det er håndtrykket som åpner opp en helt ny verden av kunnskap, muligheter og framtidshåp. Dette er håndtrykket som endrer verden. Derfor er det også et håndtrykk alle barn fortjener å oppleve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag