*Nettavisen* Nyheter.

Vi er dypt bekymret for at ungdoms-ledigheten øker så raskt

Klikk på bildet for å forstørre.

 Av Marianne Marthinsen, finanspolitisk talsperson i Ap

Erna Solberg, og nå Gunnar Stavrum, har flere ganger påstått at Arbeiderpartiet etterlyser økt oljepengebruk fra regjeringen. Det er feil. Vi foreslo å bruke 2 milliarder færre oljekroner enn regjeringen i høst, blant annet fordi vi mente at økt oljepengebruk er feil medisin i en periode hvor vi er avhengige av at den eksportrettede fastlandsindustrien gjør det bra. For disse bedriftene er kronekursen helt avgjørende. Den svake norske krona betyr langt mer for deres mulighet til å gå med lønnsomhet enn regjeringens skattekutt.

Thøgersen-utvalget som leverte sin innstilling i juni understreket at finanspolitikken skal følge konjunkturene, men at den ikke er svaret når utfordringen er å styrke konkurranseutsatt sektor.

Vi er dypt bekymret for at ungdomsledigheten øker så raskt som SSB nå varsler om. Ungdom som skyves ut av arbeidsmarkedet før de får mulighet til å komme i gang, blir ofte stående permanent utenfor. Dette har vi sett i mange land rundt oss. Vokser ungdomsledigheten, har den en tendens til å bite seg fast på et høyt nivå.

Når vi har spurt hva statsministeren og finansministeren gjør for å motvirke økende ungdomsledighet, har svaret vært at «vi følger med». Det er altfor passivt. Regjeringen har lenge undervurdert ledighetstallene. I går fikk vi nok en bekreftelse fra SSB på at det er blant de yngste ledigheten øker mest.

Vi foreslo i revidert budsjett en hel rekke konkrete tiltak for å holde ungdom i aktivitet. Det dreier seg om flere tiltaksplasser, flere studieplasser, mer fleksibelt dagpengeregelverk, eget ungdomsløft i NAV og økt lærlingtilskudd for å nevne noe. Dette kan vi foreslå fordi vi vil bruke pengene annerledes ? ikke fordi vi bruker flere penger.

Regjeringspartiene stemte imot alle disse forslagene.

Innlegget er publisert som et tilsvar til dette blogginnlegget av Nettavisens sjefsredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.