*Nettavisen* Nyheter.

Vil du ha tusenvis av rev som nabo?

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Foto: Iselin Linstad Hauge/Flickr


Pelsdyrnæringen er kanskje Norges mest omstridte næring, med god grunn.

Av Anine Dedekam Moldskred, politisk rådgiver i Dyrevernalliansen

68 prosent av befolkningen mener pelsdyroppdrett er galt. Hvis du er en av dem, kan det være lurt å sjekke om dine politikere er enige med deg.

Arbeiderpartiet, Venstre, MDG, SV og Rødt har programfestet at de ønsker å avvikle pelsdyrnæringen. Det vil ikke Fremskrittspartiet, men de ønsker å avvikle alle statlige subsidier til pelsdyroppdrett, noe de allerede er i gang med. I likhet med Krf vil de også ha strengere regelverk. Senterpartiet og Høyre har ingen offisielle vedtak i saken, men har istedet flere ganger uttalt sin støtte til næringen.

Dyrevernalliansen vil, akkurat som Veterinærforeningen, Veterinærinstituttet og Rådet for dyreetikk, avvikle pelsdyroppdrett på bakgrunn av dyrevelferden. Men det er ikke bare de trange nettingburene som reven og minken må leve i, som er problematisk. Pelsdyroppdrettere kan ha så mange dyr de vil på farmen sin, og det merkes. I 2014 holdt de største anleggene fra 30.000-40.000 dyr. Dette viser en sterk industrialisering av pelsdyroppdrettet. Hver pelsdyrfarm har i dag mer enn fem ganger så mange avlstisper i gjennomsnitt som i 1995. De fleste pelsdyroppdrettere bor i Rogaland eller Sør-Trøndelag, og driver ikke med landbruk ved siden av.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Anine Dedekam Moldskred. Foto: Ihne Pedersen/Flickr

Lukt og flueplager følger som oftest med for de naboene som må bo ved siden av en pelsdyrfarm. Heldigvis synker antallet pelsfarmer hvert år ? nå er det 262 pelsfarmer igjen i Norge, men det er fremdeles 262 for mange. For Norges bygder trenger ikke pels. En rapport fra 2012 viste at hele 96 prosent av tidligere oppdrettere blir værende på farmen etter endt pelsproduksjon. Pelsnæringen er også svært konjunkturavhengig, og bidrar derfor ikke til å skape trygge arbeidsplasser i distriktene. Næringen skaper også få andre arbeidsplasser, og har ingen synergieffekt i form av turisme, teknologi, kulturlandskap eller lignende.

Pelsdyrproduksjon gir også relativt få samfunnsøkonomiske ringvirkninger. 98 prosent eksporteres og selges til utlandet, som oftest til nyrike russere og kinesere.

14. september er det kommune- og fylkestingsvalg. Hør med din politiker hvordan hun eller han stiller seg til etablering og utvidelse av pelsdyrfarmer. Vil ditt parti jobbe for et etableringsstopp av pelsfarmer lokalt? Går din stemme til en som vil jobbe for færre pelsdyrfarmer i ditt fylke eller din kommune?

Dyrevernalliansen ønsker deg et godt og dyrevennlig valg!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag