*Nettavisen* Nyheter.

Det moderne ungdomsopprøret

Hva skal ungdommen gjøre i dag for å sjokkere foreldrene? Sexdebutere tidligere, droppe kondom og pierce seg i skrittet? Nei, det har jo mamma og pappa allerede gjort, så det ungdommen gjør er å oppføre seg ordentlig.

Gjennom jobben min blir jeg mange ganger bedt om å kommentere ulike medieoppslag, for å få fram hvor uansvarlige ungdommen er. Når de kontakter meg så er temaet ungdommens vanvittige dårlige evne til å bruke kondom, eller deres lettvinte seksuelle omgang med tilfeldige partnere, eller så utrolig unge de er når de debuterer seksuelt, eller at de nærmest bruker abort som prevensjonsmiddel, eller at de ikke lengre nøyer seg med en partner om gangen, men hekker rundt som smågnagere i lemmen-år, eller uansett tema - ungdommen tenker overhode ikke over konsekvensene! Tankeløse og forferdelige som de er.

Mediene ønsker jeg skal uttale meg som ekspert, som leder for en ungdomsklinikk med mer enn 25 000 skoleelever og ungdommer innom hvert år. Godt grunnlag for å kjenne til ungdommen og deres tankeløshet. Men det er ikke alltid jeg kan gi dem rett i hvor grusom tilstanden er for dagens ungdom. Tvert i mot, veldig ofte må jeg bare si at på bakgrunn av den erfaringen jeg har fra ungdomssenteret og som fireungdomsmor - jeg synes ungdom i dag generelt er mye bedre enn sitt rykte.

Men når jeg sier dette, registrerer jeg at jeg enten ikke blir sitert i det hele tatt, eller de bruker kanskje en brøkdel av det jeg sier og putter det inn i en sammenheng som jeg knappest kjenner igjen. Eller de bruker et sitat som på en søkt måte kan linkes til det de vil ha fram, som en prangende overskrift.

For en tid siden begynte jeg å legge merke til at antallet ungdommer under 16 år som oppsøkte klinikken, var synkende. Først bekymret jeg meg ikke så veldig - de oppsøker sikkert ungdomshelsestasjonene rundt om, tenkte jeg. Men etter å ha bedt om besøkstall fra samarbeidspartnere, som også viste en nedgang, ble undringen større. Hvor får ungdom hjelp når de trenger det?

Jeg så for meg flere årsaker og diskuterte tankene mine med kollegaer. Ungdom bryr seg ikke så mye lengre? De har en sterk følelse av å være uovervinnelig? Eller kan det være at de yngste rett og slett ikke har brukt for oss lengre? Fordi de bruker venner og ufaglærte for å finne svar på det de lurer på? Eller kan det være at de rett og slett ikke har behov så tidlig lengre? Kan det være det..?

Ungdomstiden er en løsrivelsesperiode fra foreldre og en forberedelsesperiode på det å bli voksen og selvstendig. I denne perioden utvikles og modnes identiteten, og mange opplever konflikter både i seg selv og med andre. Puberteten er en følelsesmessig brytningstid der de unge slites mellom det å føle seg som barn og voksen samtidig. Alt dette resulterer gjerne i det vi kaller ungdomsopprør. Hvordan og i hvor stor grad ungdommen velger å gjøre opprør er selvsagt individuelt, men når man ser tilbake på historien, kan en ofte se de store linjene.

60-tallet; Hippie, flowerpower og sex, drugs and rock`n roll, 70-tallet; Aktivisme, rødstrømpebevegelsen, hår og klær i fri flyt... gjennom ulike særpreg for 80- og 90-tallet. Til i dag der ungdomstiden strekker seg langt inn i foreldregenerasjonen. Der foreldre går kledd i klær til forveksling lik ungdommens, tatoverer seg, piercing, botox, brasiliansk, fester og "facer" på lik linje med det ungdommen gjorde for få år siden. Stadig flere godt voksne mennesker ligger hakk i hæl og adopterer ungdommens "opprør" på løpende bånd. Hva i himmelens navn skal ungdommen gjøre i dag for å sjokkere og opprøre foreldregenerasjonen? Jeg tror jeg har funnet et svar - de oppfører seg ordentlig!

Noen enestående fasit er det vel ikke, men da jeg leste undersøkelsen Ung i Oslo 2012, så tror jeg at jeg er inne på rett tanke, rett spor. Undersøkelsen, gjort på ungdomsskolen og første året på videregående, viser helt klare tendenser. Mindre forbruk av alkohol og rusmidler, færre som røyker, flere som streber mot gode resultater på skolen, og relatert til mitt fagfelt:
"andel som har hatt samleie, har gått tydelig ned fra 1996 til 2012. I 1996 var det 30,3 prosent som oppga at de hadde hatt samleie, mot 23,2 prosent i 2012."
http://www.nova.no/asset/6066/1/6066_1.pdf

Så er svaret så enkelt? For å få til et ungdomsopprør, så oppfører de seg rett og slett bare ordentlig? For det sjokkerende opprøret er det vi foreldre som tar seg av? Jeg bare spør, jeg.

Uansett - mitt "problem" med ikke å kunne gi mediene rett i forferdeliggjøringen av ungdommen, kan i alle fall forklares med tydelige tall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag