Denne uken handler spørsmålet om det sex når kvinnen har menstruasjon. For mange er det helt utenkelig - for andre føles det greit. Men er det farlig?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Hei Siv. Jeg har et spørsmål som kanskje virker litt dumt, men jeg er så usikker. Mannen min vil gjerne ha sex når jeg har menstruasjon. Jo, han vil ellers også, men han sier at han ikke har "behov" for å ta en ukes pause hver måned. Lysten min er litt opp og ned når jeg har mensen, men mest av alt er jeg redd for at vi gjør noe galt - at det kan være farlig for meg eller ham? Noe spesielt vi må ta hensyn til? Takknemlig om du svarer meg!

Period.
Licensed from: eskymaks / yayimages.com

Svar:

Å ha samleie når en kvinne har menstruasjon, er det mange som rynker på nesa av, mens andre synes det ikke spiller noen rolle. Enkelte opplever det faktisk som mer pirrende - litt "forbudt", og noen kvinner slapper mer av og nyter mer fordi de er i en periode der det er mindre sjanse for å bli uønsket gravid.

Å ha samleie når du har mensen medfører naturlig nok noe blodsøl, men det er jo bare et praktisk problem. Ved å forberede seg litt, med for eksempel en dusj rett før samleiet og et håndkle eller tilsvarende for å beskytte underlaget, trenger ikke det være et hinder.

Mange kvinner opplever at det blir en annerledes følelse i skjeden når de har mensen, og får kanskje ikke den samme nytelsen av samleiet som ellers. Det er også mange som opplever at lysten endrer seg og kanskje blir helt borte. Er lysten og nytelsen borte, gjelder samme regel som ellers - ikke ha samleie om du ikke har lyst!

Har du derimot lyst og kjenner at dette gir deg nytelse, kan det å ha samleie under mensen faktisk ha noe godt for seg. Samleiet fører til bruk av bekkenbunnsmuskulaturen, og orgasme gir muskelsammentrekninger. Menssmerter kommer blant annet av kramper i den samme muskulaturen. Er man plaget med menssmerter, kan samleie - med eller uten orgasme - dempe plagene.

De eneste forholdsreglene dere må ta, er med tanke på hygiene og smitte. Under menstruasjonen er livmorhalsen mer åpen enn ellers i syklusen, og bakterier har dermed fritt leide opp til livmor og eggledere. Livmorhulen kan sammenlignes med et åpent sår, så hygiene og beskyttelse mot smitte er altså svært viktig. Også om det er mulighet for smitte via blod, må man ta hensyn til det - for begges del.

For ordensskyld; noen kvinner kan ha eggløsning, og kan dermed bli gravide selv om de har menstruasjon. Ønsker du overhode ikke å bli gravid, må du beskytte deg mot graviditet selv om du har mensen. Hormonell prevensjon gir beskyttelse også i de dagene du blør, og enkelte av dem gir deg mulighet til å hoppe over blødningene i kortere eller lengre perioder. Noen typer hormonell prevensjon gjøre deg blødningsfri. Kondom vil beskytte både mot smitte og graviditet.

Lykke til.