Etter en liten etterlengtet ferie, er det tid for neste spørsmål som denne gangen dreier seg om G-punktet. Hvordan få G-punktsorgasme..? Men finnes det egentlig?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål:

Når jeg onanerer, pleier jeg å stimulere klitten og jeg får orgasme da. Men jeg har så lyst til å oppnå g-punktsorgasme (vaginalorgasme)! Har prøvd, men jeg får ikke den deilige følelsen bare ved å ha noe inni skjeden uansett hvor kåt jeg er (det fungerer bare om jeg samtidig stimulerer klitten).

Når jeg stimulerer klitten samtidig som jeg stimulerer skjeden, kjenner jeg størst nytelse i skjedeåpningen og rett innenfor. Ingenting lengre inn? Kan det hende jeg ikke har et g-punkt? Hva skal jeg gjøre for å få andre typer orgasmer enn klitorisorgasme?

Hilsen frustrert jente 23 år

Orchid
Licensed from: Koufax73 / yayimages.com

Svar:

Altfor mange kvinner sliter med å få orgasme, og vil kanskje føle på misunnelse ved at du i det hele tatt får orgasme. For dem vil spørsmålet om å få ulike typer orgasme, være et luksusproblem. Det betyr ikke at du ikke skal kunne ønske deg det, men ikke la frustrasjonen ta gleden fra deg over den orgasmen du klarer å få når du onanerer.

Selve klitoristuppen har veldig mange nervesensorer som gjør at den er følsom og det oppleves deilig å stimulere den når man er kåt. Klitoris er derfor den mest erogene sonen på kroppen for veldig mange kvinner. Studier viser at 75 - 90 % av de kvinnene som får orgasme, er avhengig av direkte stimulering av klitoris eller området rundt den for å oppnå orgasme. Det er altså veldig vanlig å ha det slik du beskriver at det er for deg.

Klitoris er mye større enn den lille tuppen man (kanskje) kan se utvendig. Innvendig strekker den seg litt oppover og bøyer av bakover før den deler seg og går videre på hver siden av urinrøret og skjedeåpningen. Den består av svamplegemer og hele klitoris blir erigert, akkurat som en penis, når en kvinne blir kåt.

At du ikke kjenner så mye inni skjeden annet enn i åpningen og rett innenfor, er helt normalt. Grunnen er at inni selve skjeden er det ikke så mye nervesensorer og dermed er den heller ikke så følsom. Det som sannsynligvis gjør åpningen og området rett innenfor følsom, er den erigerte klitorisen.

Inni skjeden, noen cm oppover på fremre skjedevegg (mot magen), er det et område som kan kjennes grovere ut å ta på enn resten av skjedeveggen. Dette området kalles G-punktet og er oppkalt etter den tyske forskeren Ernst Gräfenberg som beskrev området i 1950. Det er altså ikke et enkelt punkt, men er beskrevet som et lite område med en annen type celler enn resten av skjedeslimhinnen.

En forklaring på at noen kan få orgasme ved stimuli av G-punktet mens andre ikke, er at det er forskjell fra kvinne til kvinne hvor mye hun har av disse cellene, og hvor sensitiv de er for stimuleringen. Hos en del kvinner blir G-punktet følsom for trykk, berøring og/eller massering når hun er kåt. Det kan ta tid å finne ut hvordan man best stimulerer G-punktet, men en "kom-hit" bevegelse med litt trykk med fingeren er det mange lykkes med.

Det er altså ennå ikke helt klarlagt hva dette området/cellene egentlig er. Noen mener at det ikke finnes noe spesielt område, mens andre mener det er en rest etter det som hos gutter er blitt til svamplegemer og/eller prostatakjertelen. Andre igjen tenker at dette er det området hvor klitoris innvendig deler seg, og at stimulering her egentlig er stimulering av klitoris(beina). I så fall vil en eventuell orgasme ved stimulering av dette området, også kunne kalles for en form for klitorisorgasme.

Det er veldig individuelt hvordan en orgasme oppleves, og de fleste kvinner vil ha ulik opplevelse av sin orgasme fra gang til gang eller i perioder. I fagkretser er det uenighet om det i det hele tatt finnes ulike typer orgasme hos kvinner. Noen skiller mellom klitoris-, vaginal- og G-punktsorgasme. Noen snakker om klitoris-, vaginal-, og blandingsorgasme, mens andre igjen mener at orgasme dreier seg utelukkende om stimulering av klitoris, og at intensiteten og opplevelsen av orgasmen varierer ut i fra hvor og hvordan klitoris stimuleres, hvor lenge siden sist, dagsform, situasjonen du får den i, om du det er ved onanering eller samleie, hvor godt du klarer å slippe kontrollen og til å slippe orgasmen til, osv.. Opplevelsen av orgasme vil ikke minst være påvirket av tenningsnivået du har akkurat da.

Som du skjønner, er det vanskelig å gi helt konkrete tips om hvordan oppnå ulike orgasmer når det kanskje rett og slett ikke finnes ulike typer. Et råd er at du ikke fokuserer på hvilken type orgasme du får, men heller utforsk ulike måter å endre opplevelsen av den orgasmen du får til (økt tenningsnivå, ulik stimulering, osv.), Ikke legg press på deg selv om å prestere noe som kanskje er fysisk umulig.

Lykke til.