Spørsmål

For snart 2 år siden ble jeg sammen med en flott mann. Vi har begge (på ulike måter) dårlige forhold bak oss som innimellom preger forholdet. Jeg er voldsomt glad i sex, mens for han skal det lite negativ distraksjon til før han ikke har lyst. Utfordringer er at han sliter med å få orgasme. Jeg elsker å kjenne at mannen kommer, men det er ikke avgjørende for meg for at jeg synes omgangen er "komplett". Han er ofte veldig, veldig nære - men så kommer det ikke fordi han tenker for mye på akkurat det eller andre distraksjoner. Hans store drøm er at han får orgasme mens jeg rir han. Jeg har forsøkt å fjerne presset på å komme på mange måter, men jeg kan ikke styre tankene hans. Han kan komme ved onani og særlig om han ser på meg onanere samtidig. Han klarer også å komme når han blir sugd. Det tar litt tid, men jeg nyter at det varer litt lenge. Jeg har forklart at jeg er veldig fornøyd med varigheten på vår elskov. Jeg masserer ballene og området mellom ballene og anus. Stryker over hele kroppen. Rir både med front og rygg til. Han synes det er fantastisk å bli ridd, men klarer ikke å slappe av nok til at det kommer. Hva skal vi gjøre for å lette på de blokkeringene han har?

Svar

Mannens klimaks er todelt: det ene er orgasmen som gir en mer eller mindre «stormende», pulserende følelse i kroppen, og det andre er selve ejakulasjonen (sædutløsningen). Siden orgasme/sædutløsning som oftest opptrer samtidig, tenker de fleste på det som en og samme sak, men de er - og kan opptre - helt uavhengig av hverandre. Du skriver ingenting om dette, så jeg regner med at han sliter med å få både orgasme og ejakulasjon under samleiet?

Orgasmeforstyrrelser har vanligvis ikke en fysisk eller medisinsk årsak, men noen sykdommer, rusmisbruk og bruk av enkelte medisiner kan gjøre det vanskelig å få orgasme og/eller utløsning. Om noe slikt kan være årsaken for han, er rådet at han oppsøker en lege som kan hjelpe ham videre.

Du skriver at han «kommer» når han onanerer alene eller sammen med deg og ved oralsex, så da vet han i alle fall at kroppen hans kan fungere. Det betyr også at det ikke er noe alvorlig i veien med han og sannsynligvis heller ikke fysiske grunner til hans problem.

Orgasmen og sædutløsningen er dessverre ikke viljestyrt. Selv om han ønsker det, så skjer det ikke. Snarere tvert imot - jo mer han stresser med å få det til, jo mer umulig eller lengre tid kan det ta. Dette er ikke uvanlig, og det omtales gjerne som et stressrelatert problem. Du skriver at han lar seg distrahere av tanker osv., noe som er veldig typisk med et stressrelatert problem.

Det som blir viktig er at han, eller rettere sagt dere begge, legger bort all forventning om at «det og det - sånn og slik» skal føre til orgasme. Du skriver at du har forsøkt på mange måter å fjerne presset på at han skal komme, og det er veldig bra, men kanskje ligger det et visst press i kraft av det du gjør likevel? - Han vet at du er voldsom glad i sex og at du elsker å kjenne at mannen kommer, og dermed kan alt du gjør bli tolket som et press på at han skal komme. Kanskje du rett og slett strever litt for mye for å tilfredsstille han?

Løsningen i slike situasjoner, er å akseptere situasjonen slik den er, og forsøke å få et avslappet forhold til om han kommer eller ei. Klarer han å slappe av rundt dette, vil det sannsynligvis stoppe de negative signalene som sendes til orgasmesentret ved stress, og han vil lettere kunne oppnå orgasme i situasjonen.

Noen råd til han/dere:

· Forsøk å slappe av. Sein orgasme/utløsning handler veldig ofte om frykt for å slippe kontrollen, og overdrevent «utenfrablikk» på seg selv. Det kan ikke presses fram, men må slippes til.

· Dyrk de måtene han klarer å få orgasme, og la han finne en ro og trygghet i at dette er helt greit. Med tiden kan han på den måten sannsynligvis klare å få orgasme på måten han drømmer om.

Om dere ønsker å fortsette utforskningen på hvordan han skal få orgasme slik han drømmer om, så gjør det på en åpen og nysgjerrig måte:

· Finn de områder på kroppen som kan gi han ekstra stimulering (erogene soner). Det kan være brystvortene, øreflippene, området rundt anus, pungen - egentlig overalt. Han må finne sine! Stimulering av området - enten av han selv eller av deg - kan hjelpe ham til å nå klimaks (raskere).

· Benytter han fantasien når han onanerer, kan han forsøke å leve seg inn i denne også ved samleie, istedenfor å slippe til tanken på at han MÅ komme.

· Forsøk at du masturberer han uten å ha samleie. Han får trening på annen stimulering enn det han gir seg selv, og samtidig brytes hemninger han eventuelt måtte ha mot å slippe seg løs sammen med deg.

· Dere kan forsøke å ta en pause i samleiet der han/du onanerer han nesten fram til orgasme, for så å fortsette samleiet når orgasmen er så nære at den ikke lar seg stoppe. På den måten kan han lære opp kroppen til at det er ok å ha orgasme når du rir han. Etterhvert kan han etter all sannsynligvis slippe onaneringen.

Det viktigste du kan gjøre, er at du ikke legger noe press på han til å prestere.
Hvis disse rådene ikke hjelper kan det være lurt å oppsøke en fagperson. Det er jo ikke usannsynlig at det du antyder om deres bakgrunn, også kan ha betydning i årsak og løsning her.
Parterapi er generelt mer effektivt enn individuell terapi ved orgasmeforstyrrelser.

Lykke til.