Gå til sidens hovedinnhold

«Latterorgasme»

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com

Spørsmål

Hei. Har opplevd flere ganger at jeg får latterkrampe når jeg får orgasme. Hvorfor skjer det? Mvh Lattergal

Svar

Hei, og takk for spørsmålet. Det kan jo i første omgang høres ut som du har det veldig morsomt når du har sex, og det er jo positivt, men det er kanskje ikke alltid at det «passer seg» å bryte ut i latterkrampe i en slik situasjon?

Det finnes sannsynligvis ulike forklaringer på hva som skjer eller hva som er grunnen til en slik «feilkobling» av reaksjoner, men det kan i alle fall forklares med det som skjer på det ubevisste nivået i hjernen.

En orgasme bygger seg opp via mange mekanismer i kroppen og når orgasmen er et faktum, skjer det en utladning av alt det som har bygget seg opp. Både hormoner, endorfiner og nerveimpulser er i sving og musklene «utlades», men orgasme er ikke noe som bare skjer på det fysiske planet. Også det psykiske og emosjonelle (følelsene) påvirkes og er «med» i denne utladningen.

Ved orgasme kobles den bevisste delen av hjernen ut, noe som innebærer at man mister litt selvkontrollen. Det merkes for eksempel ved at det nærmest er umulig å kontrollere kroppen når orgasmen først kommer. I den ubevisste delen av hjernen derimot, holder følelsene til, og når den bevisste delen skrus av, og såkalte lykkehormoner stimulerer hjernen og utladningen kommer, kan man oppleve et vell av følelser. Dette fører som oftest til de forståelige reaksjoner, men noen ganger går det rett og slett bare litt i «ball» på følelsesplanet, slik at det kommer reaksjoner som ikke er så logiske eller lett å forstå. Noen kan begynne å gråte, bli sinna eller som i ditt tilfelle – at man spontant bryter ut i latter. Det er altså ikke uvanlig å oppleve «rare» reaksjoner, uavhengig av hvordan du følelsesmessig opplevde sexen.

Stemningen du er i før du får orgasme, vil også ha noe å si for reaksjonen etter på. Siden orgasmen er en utladning både fysisk, psykisk og emosjonelt, så kan man tenke seg at orgasmen «forløser» følelser som ligger der fra før.

Men slike reaksjoner kan altså oppstå selv om det ikke er noen åpenbare grunner til det. Følelsen blir overveldende og reaksjonen kommer - helt spontant.

Dette er ikke noe du kan styre eller forhindre, og det viktigste for deg å vite er at det ikke er noe galt med deg. Det er også veldig greit å trygge partneren din på at det ikke var noe «galt» som ble gjort eller skjedde - at det ikke er partneren din du ler av.

Håper dette er en grei forklaring for deg.

God helg fra ho Siv

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar