Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Siv Gamnes

Litt flaut å ta fram «en våt en»

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com
 
 

Spørsmål

Jeg har et problem som jeg ikke finner omtale av noe sted:

Det kommer væske ut av penis når jeg blir seksuelt opphisset, både når jeg er for meg selv og når jeg er sammen med kjæresten. Da hun er normalt fuktig blir det mye fuktighet; noe som går ut over både følsomhet og velvære under sex.

Jeg vil presisere at dette ikke er sæd som i en orgasme, men en blank væske som jeg regner med er det sæden svømmer i. Det er ikke snakk om mengder; kanskje en dråpe eller to pr. minutt, men likevel nok til å være plagsomt.

Ved onani skjer dette etter 5 - 10 minutter, og sammen med kjæresten skjer det hele tiden - jeg trenger ikke engang være stiv, men bare berøre henne eller tenke på sex med henne, og det blir litt flaut å ta fram "en våt en".

Dette har kommet gradvis i løpet av det siste ti-året; det skjedde aldri før med meg. Jeg er forresten over 60 år ung; kjæresten er litt yngre. Potensen kunne vært bedre, men den er som regel grei nok.

Jeg føler nesten litt at jeg reagerer på denne måten på sex som om jeg hadde vært en kvinne - kan dette skyldes hormonforstyrrelser, som evnt. for lite testosteron og for mye østrogen? Jeg har lest at mye av maten vår inneholder "hormonhermere" og da fortrinnsvis østrogenhermere. Er takknemlig for et svar - går ut fra at det er OK å være anonym.

Svar

Hei, og selvfølgelig får du være anonym!

Takk for spørsmålet. Det du beskriver, høres i første omgang ut som beskrivelse av det helt normale fenomenet precum (omtales også som kåtsaft, lystdråper, lykkedråper, forsats, presæd..), men så gir du noen opplysninger som kanskje ikke helt stemmer med at det bare er dette?

Precum er en væske som kommer ut av mannens urinrør når han blir kåt, men før han ejakulerer (har sædavgang). Mengden precum varierer mye, alt fra de som får en dråpe som knapt merkes, til de som har så mye at det kan utgjøre et problem med at det blir for vått.

Precum produseres av et par kjertler på størrelse med erter og som befinner seg rett under prostata. De kalles Cowpers kjertler.
Precums oppgave er først og fremst å nøytralisere surheten i urinrøret (etter urinen), for å hindre at sæden som skal føres gjennom der, ikke påvirkes og ødelegges av denne eventuelle surheten.

Det er altså helt normalt at det kommer ut væske av penis når du blir kåt, men det som gjør det noe spesielt i ditt tilfelle, er at du opplever at mengden væske har økt gradvis de siste 10 årene og nå tilsvarer en mengde som er plagsom for deg (dere).

Kanskje er dette bare en normal endring som skjer med alderen og at man ikke vil finne noen forklaring på det hele, men jeg vil anbefale deg å oppsøke fastlegen din for en sjekk. Jeg tviler på at dette har så mye med hormoner å gjøre, men det kan sjekkes ut via en blodprøve.

Mer viktig tenker jeg at det vil være å ta en prostatasjekk, da disse kjertlene befinner seg i nær tilknytning til prostataen, og kan bli påvirket av eventuelle endringer i prostata.

Enn så lenge er en løsning på problemet med at det blir for vått, at dere har tørkepapir tilgjengelig og kan tørke bort noe av fuktigheten underveis...

Håper svaret er til hjelp for deg.

Gode tanker fra ho Siv

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).