Det er ikke lett å vite hva man kan, og hva man ikke bør, gjøre når partneren sliter med et seksuelt problem. Det blir gjerne prøving og feiling. Kvinnen som stiller spørsmål denne uka ønsker å hjelpe kjæresten sin ut av den onde sirkelen, men hva kan hun egentlig gjøre?

Har du spørsmål, problemer eller utfordringer rundt temaet seksualitet? Send det inn til: sexologensvarer@gmail.com.

Spørsmål

Kjære Siv. Har nettopp (3mnd) funnet en mann som jeg er blitt veldig glad i. Vi prater fritt om alt og ler godt sammen. Kjemien har vært fantastisk. Han er følsom intuitiv og kreativ. Jeg opplever han som uredd og uforbeholden. Dette har jeg også sagt til han og han sier det er fordi jeg er det selv.... nåja..

Problemet er at han blir fort slapp og når ikke frem til orgasme, hvis han er inni meg. Bruker jeg hender funker alt flott. Vi har forstått at dette er psykisk. Pillene gir ereksjon, men hjelper ikke hele veien inn. Han har prestasjonsangst og slapper ikke av når han "vet" at han blir slapp.

Hjelpes meg! Ond sirkel dette!!! Hvordan går jeg frem for å hjelpe han med å bryte det dårlige tankemønsteret? Håper inderlig på et svar. Hilsen Oss på 50 :)

Sad thoughtful woman
Licensed from: Jaykayl / yayimages.com

Svar

Når det gjelder ereksjonssvikt, er det først og fremst viktig å utelukke fysiske årsaker. Selv om alt du skriver tyder på at problemet hans er av psykologisk karakter, så er det greit å få en visshet om at det ikke er noe annet som (også) påvirker det hele. Både fordi det er vanskelig å jobbe med den psykiske biten om det er fysiske årsaker som virker negativt inn, men også fordi en del menn holder fast på tanken om at det må være noe mer enn at det "bare" er psykisk, noe som hindrer healing. Så har han ikke tatt blodprøver og undersøkelse hos legen sin, vil jeg anbefale det som en start.

Ereksjonsproblem som utelukkende oppstår i forbindelse med sex med partner, er mest sannsynlig forårsaket av prestasjonsangst, såkalt stressrelatert ereksjonssvikt: Penis mister sin ereksjon under forspillet, rett før samleiet eller underveis i samleiet, uten at det er en fysisk årsak til dette. Problemet er veldig vanlig, og de fleste menn opplever det en eller flere ganger i løpet av livet sitt uten at det er noe alvorlig galt med dem.

I et svar her i spørrespalten i april 2016, ga jeg tips om hvordan mannen selv kan jobbe med dette problemet.

Ditt spørsmål er hva du som partner kan gjøre for å hjelpe han med dette. Det aller viktigste du kan gjøre, er å fjerne alt som kan minne om press fra din side (han er sikkert god på å legge nok press på seg selv).

Press kan oppfattes på mange måter, så her er det ikke bare snakk om direkte spørsmål eller initiativ, men også små hint og andre ting du måtte uttrykke, som han kan tolke som en forventning. Siden dere har relativt kort "fartstid" sammen, er han sannsynligvis ennå ikke helt kjent med, og sikker på, dine signaler: hva du forventer, om han er god nok, om du blir skuffet osv.. Dette kan bli tanker som lager et indre stress og press på at han må få det til. Ofte hjelper det ikke bare å si at det går bra for deg, fordi han kan innerst inne likevel tvile på eller ikke være trygg nok på at du mener det du sier.

Derfor hjelper det ofte bedre med en pause fra forsøkene på å få til et vellykket samleie, så kanskje du rett og slett skal foreslå at dere ikke skal ha samleie i en periode? Det kan virke positivt for han å få en periode uten å oppleve disse nederlagene, og kanskje lettere for han om initiativet til "sølibat" kommer fra deg? Bestem dere for en periode med et visst antall uker (litt lengde på perioden!) som dere to blir enige om.

Dere kan bruke denne perioden til å utvikle fantasien og lage dere et bredt spekter av måter å ha sex med hverandre og som dere begge nyter - bygg en nærhet og være intime sammen på andre måter enn via samleie. La gjerne initiativet til slik sex komme fra ham, men ikke la hele perioden gå uten at dere gjør noe! Alt dette vil kunne trygge han på at han kan fungere seksuelt sammen med deg, og at du er der selv om han ikke presterer samleie akkurat nå. På sikt kan dette være med på å lette prestasjonsangsten.

Det viktigste med en slik "øvelse" er å lære seg til og bli trygg på å både gi og motta nytelse. Ofte ser man at menn som sliter med prestasjonsangst har et overdrevet fokus på sin partner og det å gi partner nytelse/være god nok, slik at egen nytelse, eller det å tillate seg det, blir litt borte. Dette kan være en årsak til et ereksjonssviktproblem. Så lag rom for at det noen ganger bare er han og hans nytelse som er i fokus, andre ganger bare deg, og ellers dere begge. For eksempel forsøke massasjekvelder (erotisk) - en kveld for han og en annen kveld for deg.

Du skriver at pillene gir ereksjon, men hjelper ikke nok. Dessverre opplever mange at slike piller (regner med at det er ereksjonspiller?) ofte ikke hjelper (godt nok). Tvert om blir det for mange noe som forsterker problemet - "Jeg er et så håpløst tilfelle at til og med piller ikke hjelper..". Hvis prøvene hos legen bekrefter at dette dreier seg om et prestasjonsangst-problem, vil jeg anbefale at han likegjerne kutter disse pillene (de hjelper jo uansett ikke), og heller bruker tiden til å bygge opp trua på egen kropp og evne.

Når det så kommer til samleie igjen, er det viktig at han/dere ikke bare gir opp om problemet oppstår igjen, men at dere blir i situasjonen og har sex sammen på en av de andre måtene dere har funnet fram til i "sølibattiden", og som gir dere begge glede og nytelse.

Mange med prestasjonsangst/stressrelatert ereksjonssvikt opplever at det går over av seg selv etter en tid, men for noen blir det værende over lengre tid. Ereksjonssvikt kan være et komplekst problem å jobbe med, fordi det ofte er flere faktorer som spiller inn, og det finnes dessverre ingen quick-fix (selv ikke piller). Problemet er derfor ikke det enkleste å løse alene, men kan kreve oppfølging med profesjonell hjelp. Jeg vet ikke om dette har vært et problem for han også før han traff deg, men jo tidligere han/dere oppsøker hjelp, jo enklere er det gjerne å løse.

Lykke til!