Nei til retorisk pisspreik om abort

Åh, så dere skal bare "rydde opp og gjøre alt mer forutsigbart og sikrere for kvinnene". Ja, daaa så... Pisspreik!

Nå skal jeg debutere. Jeg skal gå i tog - 8. mars tog! For første gang i mitt liv. Sammen med mange andre.

I år har jeg vel egentlig ikke vært i tvil, men de siste ukers diskusjoner, intervjuer og uttalelser i media fra ulike politikere har styrket lysten og kampviljen.

De har lært seg retorikken.. Frasen som skal redde skinnet deres. Jeg leste den første gang i kommentarfeltet i min egen blogg. Senere fra andre politikere i andre sammenhenger. Og i dag har nøyaktig de samme frasene kommet fra flere politikere i ulike medier.

De er jammen gode til å pugge! Først leste jeg Aftenposten i morges der barne- og familieministeren Solveig Horne sa det. Senere på dagen ble jeg gjort oppmerksom på at nestleder i Krf Dagrunn Eriksen sier akkurat det samme til VG. Og så nå i kveld - Helseminister Bent Høye på NRK - Vi gjør ikke noen innskrenking av abortloven, vi bare rydder opp og gjør alt mer forutsigbart og sikrere for kvinnene. Åja, da så - da er det vel bare alle vi andre som misforstår deres gode hensikter..?

Pisspreik! Hvis regjeringen virkelig ønsker å rydde opp og gjøre det forutsigbart for kvinnene, så burde de ta tak i de kommunene som i dag har tolket og strukket loven altfor langt og tillater (fast)leger å reservere seg fra å snakke med disse kvinnene. De burde også ryddet opp ved å pålegge alle sykehus å ta i mot kvinner til abort uten henvisning fra fastlegen, slik loven åpner opp for, men som dessverre ikke alle sykehus i dag følger opp. Ennå finnes det regionale helseforetak som krever henvisning.

8. mars 2014 går jeg i tog. Sammen med gode kollegaer, med buttons og plakater som er modifiserte utgaver av dem fra 70-tallet. "Støtt kvinnens krav - selvbestemt abort" har blitt til "Forsvar kvinnens rett - selvbestemt abort". Altså samme sak som da, men enda viktigere nå. Viktigere fordi noen forsøker å ta i fra oss kvinner den retten vi tilkjempet oss for et kvart århundre siden, og som burde være en selvfølge i et demokrati i 2014.

 

Foto: Sara Rydland Nærum

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.