*Nettavisen* Nyheter.

Rotete bruk av sex-penger i Statsbudsjettet

Mange aktører innen seksuell og reproduktiv helse får penger over statsbudsjettet. Men det er umulig å få oversikt over hvem som får hva. Nå trengs en felles politisk handlingsplan for fagfeltet, slik at vi kan effektivisere pengebruken og øke kvaliteten i tilbudet.

Onsdag ble forslaget til Statsbudsjettet 2015 lagt fram. Jeg må innrømme at jeg var like nysgjerrig i år som jeg har vært i alle år siden jeg begynte å jobbe med seksualitet: Hvor mye har politikerne tilgodesett fagfeltet seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR)? Og til hvem og på hvilken måte? Jeg leter og finner noe. Jeg tenker og konkluderer med at jeg, i år igjen, er kritisk til de få prioriteringer som er gjort, og jeg kan se hvordan det fortsatt vil påvirke oss alle i samfunnet.

Dette angår alle

SRHR blir sett på som et lite, kanskje ubetydelig og sært arbeidsfelt, som de fleste tuller med, rister på hode eller ler av når det snakkes om. Men om jeg nevner noe av det som inngår i feltet, vil de fleste kunne kjenne seg igjen, nikke og tenke at - jo, det angår faktisk også meg!

Seksuell debut. "Komme ut av skapet". Orgasmeproblemer. Utroskap. Uønsket gravid. Infertil. Abort. Kjønnslemlestelse. Infeksjoner. For mye/lite lyst. Pornografi. Prostitusjon (kjøp/salg). Seksuell trakassering. Voldtekt. Incest. Smerter ved samleie. Fetisj.

Listen kan fortsette mye, mye lenger. Fagfeltet er nemlig mye bredere enn de fleste vanligvis tenker, og griper inn i hverdagen til oss alle. Derfor vil alle være tjent med at fagfeltet bevares og støttes, så alle kan få den hjelpen de trenger, den dagen de trenger den.

Mange aktører, mange penger, ingen oversikt

SRHR er et fagfelt med mange små og store aktører. Alle med et felles mål for sitt arbeid - at så mange som mulig skal ha et trygt og positivt seksualliv og god seksuell helse. Alle, utenom en, i det lille fagfeltet er smuldret utover budsjettet i alle tenkelige og utenkelige poster. Det er umulig for en utenforstående å få oversikt over hvor mye som tildeles hvem fra hvilken post. Det er derfor lov å spørre seg om politikerne selv har oversikt?

Fragmenteringen fortsetter i 2015

Med det framlagte forslaget til Statsbudsjett 2015, er politikerne fremdeles med på å opprettholde et meget fragmentert fagfelt. De ulike sekkepostene der alle slåss med alle for å få den lille biten av kaka som de trenger for å overleve, gjør det umulig å orientere seg eller få en fullstendig oversikt.

Hadde derimot politikerne klart å samle fragmentene, sett hele fagområdet under ett med en felles politisk handlingsplan for SRHR, ville det gitt mange fordeler

  • · Økt tydelighet på hvilke tiltak det er behov for, og hvorfor.
  • · Lettere å definere krav til samarbeid og koordinering av oppgavene innen feltet.
  • · Samme kriterier for målbare resultater vil gjøre det lettere å konkludere med hva som har effekt og ikke, som igjen vil tydeliggjøre hvilke tiltak som bør videreføres og hvilke som bør avvikles.

Felles virkemiddel - nå

Det føres ingen politikk som setter SRHR i fokus. Intet politisk parti går til valg på seksuell og reproduktiv helse, og det til tross for at det angår oss alle, absolutt alle.

Alle som jobber med seksualitet og seksuell helse har et felles mål, og i Norge er vi et langt stykke på vei mot god seksuell helse blant befolkningen. Nå trengs et felles politisk virkemiddel for å ta arbeidet videre. Det sier Statsbudsjettet 2015 dessverre ingenting om.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag