Spørsmål

Hei! For et par uker siden fikk jeg oralsex uten at jeg hadde på kondom. Ikke at jeg egentlig tror at hun er smittet med en kjønnssykdom, men jeg har i ettertid tenkt mye på det at jeg kan ha utsatt meg selv for smitte.

De siste dagene har jeg hatt vondt i testiklene mine, særlig den ene. Ikke kjempe vondt, men mer som et ubehag (litt kvalmende faktisk). Jeg er veldig bekymret og har lest om ulike kjønnssykdommer på nettet. Jeg får ikke så mye til å stemme med mine symptomer, for jeg har ikke svie, utflod, kløe eller andre plager.

Kan jeg være smittet? Og hva kan det være som gir meg den type plager som jeg har? Håper på svar snarest. Mann i 20-årene.

Svar

Kjære mann i 20-årene. Takk for spørsmålet ditt.
Jeg skjønner at du er veldig bekymret, og må bare beklage at det er litt svartid her hos meg.

I utgangspunktet er det generelt liten sjanse for smitte via oralsex, men det kan skje. Derfor er det tryggest å benytte beskyttelse også ved oralsex. I praksis vil det si kondom for mannen og eventuelt slikkelapp for kvinnen.

De kjønnssykdommene du eventuelt kan bli smittet av ved oralsex er gonoré, herpes, syfilis (en mer sjelden kjønnssykdom, men kan altså smitte via oralsex), hiv (smitterisikoen er til stede ved oralsex, men er veldig mye lavere enn ved vaginalt eller analt samleie) og klamydia (teoretisk mulig, men i praksis liten smitterisiko og derfor sjelden testing for den).

​Det er altså først og fremst gonoré og herpes som det i praksis er smitterisiko for ved oralsex.

Gonoré gir ofte plager som for eksempel svie når du tisser og utflod, men kan også opptre som en såkalt stum infeksjon, det vil si uten noen spesifikke plager.
Herpes kan du bli smittet av uten at du noen gang får plager/utbrudd, og herpes er vanskelig å påvise utenom ved utbrudd av herpessår.

Dine plager, som du oppgir til utelukkende å være et ubehag i testiklene, kan faktisk skyldes din bekymring for kjønnssykdom og fokus på å lete etter symptomer. Et økt fokus mot en del av kroppen kan rett og slett føre til at man kjenner «noe» der fokuset rettes – uten at det egentlig er noe galt eller annerledes der. Tenker du at dette gjelde deg?

Likevel, og for sikkerhetsskyld, kan det jo være en ide å teste seg for kjønnssykdommer etter å ha hatt ubeskyttet sex. Det skal da helst gå 2 uker fra smitte-tidspunkt til du tester deg, fordi det er først da en test kan gi et sikkert svar på for eksempel gonore-test.
Herpes kan du som sagt først testes for når du eventuelt få utbrudd. Da tas det en prøve av såret.

Andre ting er det enda mindre grunn til å frykte, men ved behov kan syfilis og hiv sjekkes via blodprøve. Noen steder har de tilbud om hurtigtester for visse tilfeller (som oftest tilbud til menn som har sex med menn), men du kan forhøre deg med legen din eller et teststed i nærheten der du bor. Men jeg gjentar - sjansen for smitten via oralsex er minimale.

Håper dette er til hjelp for deg.
Gode tanker fra ho Siv