Valentinsdag - kjærlighet eller prestasjonsangst?

St. Valentinsdagen, på norsk også kalt Alle hjerters dag, har gått fra å være en liturgisk feiring av kristne helgener, via en hyllest til kjærligheten til å bli en ytterst kommersiell dag med et stort press om å prestere. Prestere hva? ...Kjærligheten! Men er den noe å prestere?

Valentinsdagen har blitt en så kommersiell dag at alle og en hver kan føle press. I butikkvinduer, i blader og aviser, på tv og i radio, ja overalt flommer det over av hjerter, roser, ballonger og røde kort. Det snakkes og tipses over alt om hvordan du skal få til det helt spesielle for din kjære - helst noe ingen andre har gjort tidligere.

Resultatet er at mange ikke føler det kjærlighetens dag tross alt bør gi: KJÆRLIGHET. Det blir bare et trykkende press om ikke å skuffe.

Hva med de andre 364 kjærlighetsdagene?

Markedsføringen av hjerter og blomster etc. overalt, ses som en påminnelse til oss alle om ikke å mislykkes. Har du kjøpt riktig kort? Har du bestilt de rette blomstene? Er bord på restaurant gjort på rett tid til rett sted? Er det den rette romantiske filmen dere skal se? For noen vil ha oss til å tro: det koster å få til en vellykket Valentinsdag!

Som om all kjærlighet, romantikk og lykke står og faller på denne ene dagen i året. Hva med de 364 andre dagene i året?

Snu flisa

Vi er alle flinke til å fokusere på våre egne negative sider. Vi lar oss presse til å prestere, men som oftest kommer man til kort fordi det alltid er tilgjengelig historier eller bilder av noen som har prestert bedre. Man opplever aldri å være best, og for veldig mange med det resultatet at man mister kjærligheten til seg selv. Får dårlig selvbilde, lav selvtillit. Men nå skal du snu på flisa.

365 positive ting om deg selv

Hver dag fram til neste Valentinsdag skal du notere en positiv side ved deg selv; enten en egenskap, noe du sier eller noe du gjør. Du kan gjerne forsterke det positive ved å gjenta noe du har notert tidligere, men det er aldri lov å stryke noe du har notert på listen din.

Lag denne listen til deg selv, for å feire deg selv, og for å møte neste 14. februar med et innholdsrikt positivt syn på deg selv. For når du føler deg fornøyd med hvem du er og elsker deg selv, utstråler du en positiv energi som vil berøre andre rundt deg på en positiv måte. Helt gratis!

Så på neste Valentinsdag eller en annen dag du måtte trenge det (det vil garantert hjelpe en dag du har det kjipt med deg selv), leser du gjennom det du har notert deg. Det vil stå rundt 365 positive ting om deg der! Fantastisk - ikke sant?

Ikke bare "diggeliste"

Men du trenger ikke bare å lage en "sjøldiggerliste". Hvorfor ikke også lage en slik liste til den du ønsker å sette pris på? Gjør dette til din gave til din utvalgte. Gå forbi butikken som selger Valentinkort og dyre blomsterbuketter med hjerter i. La ballonger fyke forbi. Hopp over reservasjoner på dyre restauranter, kino eller teater.

Men demp belysningen og overrekk listen du har laget med 365 positive ting om din person. Kanskje du også får en tilsvarende liste tilbake?

Et ekte smil

Til slutt har jeg lyst å si; gi kjærlighet og la den også omfatte mer enn deg selv og din utvalgte. La oss alle være mer inkluderende for å dele kjærlighet med alle. Det er så mange typer kjærlighet foruten den romantiske kjærligheten i et parforhold.

Hvis vi først skal feire dagen - La oss feire alle typer kjærlighet - med alle.
Oppfordring til hver og en av dere, uavhengig av sivilstatus; Legg vekk prestisjen og spre litt kjærlighet til alle mennesker på Valentinsdagen (og de andre 364 dagene i året)!

Ikke føl press fra meg til å lage en liste til alle og en hver, men et ekte smil fra hjertet koster ingenting og kan bety så mye...

Ha en fin Alle hjerters dag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.