RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding

Bergens­politiet må ta et oppgjør med rase­profilering

 

Den svensk-afrikanske kjønnsforskeren Victoria Kawesa og hennes kollega Tone Lund-Olsen ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning hevder at Victoria ble raseprofilert av bergenspolitiet da de utførte en utlendingskontroll på henne.

Man skal være kritisk til slike påstander, for det er en alvorlig beskyldning mot politiet.

I dette tilfellet er det liten eller ingen grunn til å tvile på anklagen.

Victoria ble antagelig tatt for å være en afrikansk prostituert, som preger bybildet i Bergen på nattestid. Jeg antar at det er dette som er grunnen til at utlendingspolitiet i Bergen bestemte seg for å kontrollere Victoria.

Det viktigste med slike saker er ikke å fordømme politiet, men å be dem lære av sine feil og endre rutinene sine for å unngå at det skjer igjen. Fordømmelser fører til at folk går på bakbeina i forsvarsposisjon og nekter å innse egne feil.

Man kan ikke ha det slik at alle kvinner med afrikansk utseende står i fare for å bli kontrollert av politiet i Bergen, bare fordi de har afrikansk utseende og det finnes afrikanske prostituerte i byen.

Hvis man ikke klarer å skille mellom kjønnsforsker og prostituert, så er man faktisk bare lat.

Rasisme oppstår ofte fordi man ikke orker å vurdere folk individuelt, det er jo så mye enklere å anta ting om folk basert på en løst definert gruppetilhørighet.

Denne slags tankefeil ligger til grunn for rasisme og andre typer diskriminerende tankevirksomhet, f.eks. å anta ting om en bergenser fordi de er bergenser.

At noen i bergenspolitiet har tatt en logisk snarvei for å muligens få tak i en utlending uten oppholdstillatelse betyr ikke at de er ett steg unna å marsjere med nazister i gatene, og det er ikke konstruktivt dersom media eller rettferdighetskrigere drar denne saken dithen.

Bergenspolitiet -- og politiet generelt i landet -- bør notere seg at de ikke bør håndtere utlendingskontroll på denne måten. Justisministeren bør også sørge for en tydelig instruks om dette til landets politi.

Politiet er avhengig av å bygge tillit med samfunnet -- hele samfunnet. Noe annet fører til dårligere integrering og at minoriteter nærer en mistillit til myndighetene.

Afrikansk utseende i seg selv skal ikke og kan ikke være grunnlag nok til å kontrollere noen i Norge.