Magnus Marsdal (t.h.) har jobbet for Manifest Tankesmie siden 2009. Ali Esbati (t.v.) var med å starte Manifest, og var deres daglige leder 2013-2014. Marsdal og Esbati har begge jobbet for Klassekampen.

Marsdal og Esbati er gode venner.

De siste dagene har Ali Esbatis venner forsøkt forgjeves å forhindre budskapet i tegningen fra å komme ut: at Ali Esbati opptrer skittent i den offentlige debatten ved å stemple folk rasister, helt uten grunnlag.

Derfor har de nå tydeligvis bestemt seg for å prøve strategien The Big Lie: late som de ikke vet at Esbati driver på sånn, og kalle det løgn.

Marsdal skriver følgende i VG (som forøvrig ikke nevner noe om koblingene mellom Esbati, Marsdal, Manifest):

Bloggeren George Gooding langer ut mot «Esbatis mangeårige drittslenging mot alt og alle han ønsker å unngå en reell debatt med». Uten sitat, bevis, eksempler. Anklagene gjentas. Uten bevis. Løgnen vokser. Blir til sannhet.

Og han har rett i én ting. Jeg gadd ikke dokumentere dette i innlegget mitt. Grunnen til dette er at det blir som å dokumentere at himmelen er blå.

(Jeg spurte en svenske som er godt kjent med Esbatis metoder om han hadde en katalog over eksempler på dette fra Sverige. Hans respons: "Bruk den svenske telefonkatalogen, bør stemme med ca. 90%". Slapp av Marsdal, det er en spøk. Basert på sannheten.)

Men siden Marsdal er såpass uredelig, og denne Store Løgnen er så umiddelbart enkel å motbevise, så sier jeg:

Challenge accepted.

Den "fiktive" inspirasjonen for satiretegningen

Vi kan jo bare begynne der Esbati sist slapp, med NRK.

I et Facebook-innlegg anklaget Esbati NRK for "rasistisk propaganda". Lenken fungerer ikke, fordi Esbati har i ettertid slettet det.

Dessverre kopierte en venn av Esbati opp hele innlegget på sin Facebook-vegg, som han også prøvde å slette - men Google husker.

Esbati skrev:

Jag försöker undvika att dela rasistiska propagandaklipp, även när de sägs vara från public service. Men det här klippet, som faktiskt är från (norsk) public service, vill jag ändå dela som ett intressant och minnesvärt exempel på hur propaganda/moralpanik fungerar idag.

Sånn, da har jeg allerede motbevist Marsdals latterlige forsøk på løgn.

Men hva har vi her? I samme slettede innlegg, er det flere Esbati ville bruke r-ordet om:

I morse diskuteras följaktligen hur man ska "unngå svenske tilstander" i Norge, tillsammans med hatpropgandisten Syvli Listhaug från rasistiska Fremskrittspartiet, som idag är "integrationsminister".

Hele Frp: rasister. Ville Marsdal gått så langt i å beskrive Frp?

OK, så da må vi finne noen andre tilfeller der... Nei vent litt, Esbati har mer fra dette ene innlegget!

Men senare, när intervju kan genomföras en bit därifrån, "förklarar" Sanandaji för det ivrigt lyssnade teamet, att det nu är "stamregler" som gäller i områden som Husby. Denna "förklaring" är förstås helt bisarr, och språkbruket bygger på och återskapar rasistiska fantasier.

Tino Sanandaji, en kurdisk-svensk økonom og forfatter, sprer "rasistiske fantasier" i intervjuet med NRK. Esbati kaller ham "demagog" også, for ordens skyld.

Hva sier du Marsdal, er alt dette bare en fantasi jeg har kokt opp for å ta Esbati?

En kan bare lure på hvorfor Esbati og hans venner prøvde å slette det.

Du skal ikke tåle så inderlig vel...

Ser du, Marsdal, grunnen til at jeg sier at Esbati forsøpler debattklimaet med barnslige og hule anklager om rasisme er... fordi det er det han gjør.

Det vet jeg utrolig godt, fordi han har gjort det en rekke ganger mot meg.

På Twitter kan en i skrivende stund søke opp 24 tweets som Esbati har sendt til meg.

I 4 av 24 tweets anklager Esbati meg for rasisme, direkte og indirekte.

Nothing to see here!

Åja, jeg glemte at Marsdal sa at det ikke fantes bevis for Esbatis drittslenging, ikke bare når han har kalt folk rasist.

Her anklager Esbati meg for å drive med "fascistisk trolling":

(Jeg gjorde feilen å påpeke at en svensk journalist hadde kokt opp en konspirasjonsteori mellom YouGov og Sverigedemokraterna.)

5 av 24 tweets er direkte personangrep som kaller meg rasistisk eller fascistisk, mer enn 20 %!

Men vi kan jo ikke stoppe der, hva med en såkalt subtweet?

Hva med Richard Dawkins, han er da rasist?

Eller Ayaan Hirsi Ali?

Er det nok nå, Marsdal?

Eller vil du høre litt fra vår kunnskapsminister fra 2013?

DET MEST problematiske med Ali Esbatis innfallsvinkel er at han selv benytter radikalismens grep, trolig uten å reflektere over det selv: Han vil lese enhver konflikt inn i den store kampen, og gjøre alle politiske spørsmål om til slag i den episke krigen mellom fascismen og det gode. Han skriver som om ethvert politisk spørsmål om innvandring eller flerkultur, indirekte er et ledd i den ideologiske striden med massemorderen og terroristens ideer. Dette er radikalismens grep fordi det hever all politikk, alle politiske spørsmål, opp til et nivå hvor de må forstås i lys av den ene store kampen.

Lite har endret seg siden 2013.

Esbati kjemper fortsatt Den Store Kampen, der stadig fler er Rasistene som han kjemper imot.

Jeg vet ikke hvordan det ble sånn, eller når det startet.

Men Esbati og vennene hans kan ikke nekte for at det har skjedd.

Det hjelper ikke å prøve å slette det etterpå.