RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding

Har Oslo kommune lov til å annullere beboer­parkerings­kortet ditt?

 

19. oktober meldte Finansavisen at Oslo kommune begynte å bøtelegge bilister for ugyldig parkering, selv om de hadde beboerparkeringsoblat som skal ha vært gyldig ut 2017.

Årsaken er at bystyret har bestemt seg for å endre prisen fra 300 kr til 3000 kr i året, i sammenheng med fjerning av parkeringsplasser i Oslo og behovet for å stramme inn antallet som benytter seg av ordningen.

Hvordan kan det ha seg at bilister som har betalt for en tjeneste som gjelder ut året kan få parkeringstillatelsen sin annullert på denne måten? Oslo kommune forklarte det slik:

- I forskrift for prøveordning for beboerparkering står det at beboerparkeringstillatelsen skal være gyldig i ett år fra 01.01 til 31.12 og at prøveordningen er gyldig til permanent ordning innføres, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Sofie Durkis i Oslo kommune til Finansavisen.

Det kan hende Oslo kommune skulle ønske at forskriften sier dette, men det gjør den ikke.

Forskriften sier ingenting om en "prøveordning", ei heller "at prøveordningen er gyldig til permanent ordning innføres". Det eneste i forskriften som kan minne om en slik ordlyd finnes i § 11:

Dersom Oslo kommune i framtiden skulle oppheve ordningen med beboerparkering, vil utstedt parkeringstillatelse bli tilbakekalt eller gjort ugyldig.

Men "ordningen med beboerparkering" er ikke opphevet, den videreføres og avgiften for den er endret, slik kommunen har lov til å gjøre iht. § 8. Slik kommunikasjonsrådgiveren til Oslo kommune sa, står det i forskriftens § 3 at varigheten på en parkeringstillatelse gjelder i ett år:

Parkeringstillatelsen er gyldig i 1 - ett - år fra utstedelsestidspunktet.

Det står ingenting om at kommunen har lov til å endre avgiften på denne innenfor dette tidsrommet, ei heller at kommunen kan trekke tilbake tillatelsen på et vilkårlig tidspunkt innenfor denne.

Hvordan kan da Oslo kommune på lovlig vis annullere parkeringstillatelser innenfor beboerparkeringsordningen før gyldighetsperioden er gått ut, slik de har gjort?

På fakturaen for beboerparkering i Oslo sto det oppført at avtalens varighet var frem til 31. des 2017:

 

Likevel har Oslo kommune sendt ut brev som sier:

Har du beboerparkeringskort nå vil dette være ugyldig etter 30. oktober 2017. Fra denne dato gjelder ny beboerparkeringsordning med nye vilkår.

Vilkårene, dvs. forskriften, ble endret 17. aug 2017, men "beboerparkeringsordningen" er ikke "ny", den er jo bare endret.

Kommunen har ikke "opphevet" ordningen, slik spesifisert i § 11.

Det kan dermed se ut til at Oslo kommune bryter alminnelige lover om kontrakter og avtaler.

Eller er det slik at kommuner er fritatt fra å oppfylle avtaler de inngår for betalte tjenester?

Her har Oslo kommune tilsynelatende tatt en spansk en for å komme i mål med byplanene sine.