RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding

Lykkejegeren og Trump

Moren til den ikoniske jenta fra Honduras søkte lykken i USA og var villig til å bruke barnet sitt til å snike i køen forbi de som har et reelt asylgrunnlag.

Sandra og Yanela (2) tok seg inn i USA, der de ble stoppet.
Sandra og Yanela (2) tok seg inn i USA, der de ble stoppet. Foto: John Moore (AFP)

Så var vi her igjen. Trumps hissigste motstandere blant USAs elite har nok en gang spredt falske fremstillinger i mediene for å score politiske poeng i en betent strid om innvandring med presidenten.

Mange timer etter jeg påpekte fadesen på Facebook-siden min rykket mange norske aviser ut og påpekte at det mye delte omslaget til TIMEs nyeste utgave er så godt som "fake news" å regne. 

Det er ikke ofte at pressen rykker ut for å fremheve kritikk av sine egne, men denne gangen lukter de nok blod i vannet og ønsker å berge litt av sin egen troverdighet.

For dette her kommer Trump til å utnytte, og det kommer til å gi pressen nok et fullstendig unødvendig banesår, midt opp i et nesten vellykket forsøk på å ta Trump.

Men pressen går likevel rundt grøten når de skal innrømme at bildet av lille Yanela ikke er helt som det ble fremstilt.

NTB og dilterne i norsk presse nøyde seg nemlig med å konstatere at Yanela ikke ble skilt fra moren sin, som bildet kunne gitt inntrykk av i den konteksten det ble brukt. Resten av detaljene rundt hvorfor Yanela gråter, hvorfor hun endte opp der, og hva hun rømte fra, utelates.

Er det tilfeldig at nettopp de detaljene avslører noe vesentlig og politisk ukorrekt om en god del av den ulovlige innvandringen som skjer ved grensen til Mexico, og som Donald Trump gikk til valg på å stanse?

Daily Mail, Reuters, Washington Post og BBC bl.a. har nå gjort det pressen burde gjort til å begynne med: sjekke opp i hva, hvem, og hvorfor.

Les også: Gråtende jente i Texas ble ikke skilt fra moren

Sandra Sanchez heter moren som har tatt med lille Yanela til USA.

I juli 2013 ble Sandra oppdaget i Hebbronville, Texas og deportert 15 dager senere, fordi hun ikke hadde gyldig grunnlag for å oppholde seg i landet.

Tidlig om morgenen 3. juni 2018 la Sandra ut på den 220 mil lange turen fra Puerto Cortes til McAllen, Texas, USA. 

Hun tok den drøyt 2 år gamle Yanela Denise med seg, uten å si fra til ektemannen at hun skulle dra:

Sanchez had told her husband that she hoped to go to the United States to seek a better life for her children, away from the dangers of their home country. But she left without telling him that she was taking their youngest daughter with her. Varela, who has three other children with Sanchez, feared for the little girl’s safety, he said. Yanela is turning 2 years old in July.

Ifølge ektemannen skal hun ha betalt en migrantsmugler 6000 dollar (ca. 48 000 kroner) for å komme seg inn i USA, og ferden gikk visstnok via en flåte over Rio Grande. 

Ifølge NationMaster er gjennomsnittlig månedlig inntekt etter skatt ca. 520 dollar i Honduras, som betyr at Sandra har lagt ned nesten en gjennomsnittlig honduransk netto årslønn for å komme seg inn i USA. 

Ektemannen hennes sier han har en god jobb i Honduras og ville ikke risikert livet for å dra til USA.

Grunnen til at Yanela begynte å gråte var ikke at hun var i ferd med å bli tatt fra moren sin, men fordi hun var tørst og sliten, langt etter leggetiden hennes, kl. 23 om kvelden. Det var dette Sandra selv sa til grensevaktene da Yanela begynte å gråte.

TIME: Coveret på magasinet Time fikk mye oppmerksomhet - og kritikk i etterkant.

Sandra og Yanela ble aldri separert, og er nå i varetekt sammen.

Her kan vi konstatere en enkel sannhet: Sandra er en lykkejeger.

Sandra skiller seg fra mange andre som dukker opp ved USAs grense, fordi hun ikke har et reelt behov for å komme seg inn i USA.

Hun har en hel honduransk årslønn å bruke på å ta seg ulovlig inn i landet, etter å ha prøvd en gang før uten et barn på slep.

At hun denne gangen tok med seg 1-åringen sin avslører en av de største mytene fra politisk korrekte om foreldres villighet til å kynisk bruke barna sine: Sandra håpte åpenbart at hun denne gang kom til å få en annen behandling enn i 2013 fordi hun hadde et ungt barn med seg.

Hvordan hadde det norske barnevernet reagert på en mor som utsatte 1-åringen sin for noe slikt, bare fordi hun ville søke lykken i et annet land? 

Er det greit for en mor å bare stikke av fra resten av familien sin, inkludert tre andre barn, for å dyrke sine egne drømmer om et flottere liv?

Donald Trump kunne virkelig ikke ønsket seg noe bedre midt opp i denne situasjonen enn at hans motstandere skulle bruke en genuin lykkejeger som propaganda for å tvinge ham til å slutte å håndheve USAs immigrasjonslover.

Lykkejegere som Sandra ødelegger for alle de andre som har et reelt asylgrunnlag, og som gjør ting på den riktige måten. 

USAs grensemyndigheter må nå bruke tid og ressurser på en relativt ressurssterk honduraner fremfor å bruke de samme ressursene på mennesker som flykter fra vold og politisk forfølgelse i andre deler av Mellom- og Sør-Amerika.

Køene for de som følger reglene blir stadig lengre mens de som tar seg ulovlig inn i landet legger beslag på stadig større andeler av ressursene.

En reell debatt om dette ønsker åpenbart ikke Demokratene i USA, ei heller deres meningsfeller i pressen.

Derfor sjekket de ikke hvorfor Yanela gråt, eller hvorfor hun hadde endt opp i USA.

De så et gråtende barn og tenkte at dette kan vi bruke mot Trump.

De avslører en manglende genuin interesse for Yanelas skjebne. For dem er hun bare en rekvisitt i et propagandaspill.