RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding

NFL gikk til krig mot Trump - og tapte

 

Den første meningsmålingen om ordkrigen mellom Trump og NFL-spillerne har kommet, du ser den her først antagelig fordi norske medier (eller kildene de bruker i USA) ikke liker hva den viser.

En Ipsos/Reuters måling utført 25.-26. september spurte amerikanere om de var enige i følgende: "Professional athletes should be required to stand during the national anthem at sporting events".

58 % er enige med Trump om at utøverne bør stå for nasjonalsangen.

Videre spurte de: "I support the stance Colin Kaepernick is taking and his decision not to stand during the national anthem." 51 % var uenige og støttet altså ikke NFL-spilleren som startet dette.

Forøvrig er amerikanere splittet på om idrettsutøvere burde kunne ytre seg politisk på sportskamper, 49 % for, 43 % mot.

57 % er uenige med Trumps useriøse forslag om å sparke spillere som protesterer under spillingen av nasjonalsangen. (61 % sa det samme en måned siden, før Trump sa dette.)

53 % mener også at Trump burde holde seg for god til å kommenere på slikt som president.

(Gjett hvilket spørsmål Reuters fokuserte på i omtalen av meningsmålingen. Skal vi vedde på om norske medier omsider kopierer dem?)

Effekten på støtten til NFL er derimot krise for fotballigaen: 37 % liker NFL mindre pga. denne saken, 16 % mer, altså nettotap i anseelse på 21 prosentpoeng. De fleste som har en mening liker heller ikke hvordan NFL har håndtert saken (43-36).

70 % av spillerne i NFL er afroamerikanere, men rundt 80 % av seerne er hvite.

NFL-spillere begynte med disse protestene ifjor høst, og omlag 1 av 4 seere som har sluttet å se på NFL oppgir disse protestene som grunnen (3 % av alle seerne).

NFL blør altså støtte pga. denne saken, mens Trump har ingenting å tape på den fordi de aller fleste endrer ikke mening om han pga. dette. Trump kommer antageligvis til å få mer støtte av dette.

Ta politimannen, ikke landet

Grunnen til at mange amerikanere står på Trumps side i denne saken, selv om de ikke liker ham, er at NFL-spillerne bommer når de skyter på hele landet med protestene sine om politiets behandling av svarte.

For det første stemmer ikke problembeskrivelsen deres (som er det samme som Black Lives Matter): svarte blir ikke skutt mer enn hvite i USA, når man justerer for relevante variabler som hvem deltar i kriminalitet, hvem politiet møter når de må rykke ut, osv.

Problemet med amerikansk politi er at de er grunnleggende dårlig trent; man kan bli politi i USA etter noen uker på kurs.

Dette fører til at de ikke får politiutdanningen man får i Norge, der metoder for å minimalisere vold, avverge farlige situasjoner og psykologisk kunnskap om menneskelig atferd inngår. Når man i tillegg sender disse ufaglærte politifolkene ut på gatene med skytevåpen, med minimal trening, er det virkelig ikke rart det går galt.

Når Black Lives Matter og alle de venstrevridde tilhengerne deres legger all skyld på rasisme for problemene som oppstår, får man aldri løst det egentlige problemet som rammer de aller fleste svarte (og hvite!) som blir skutt av politiet uten god grunn. Det vil nemlig kreve strengere regler for å bli politi, økte lønninger for et faglært politi, og dermed økte skatter - noe demokratene er livredde for å gå til valg på.

Da blir løsningen å skylde på rasisme i det uendelige, og løse ingenting.

Å spille på rasisme skaffer demokratene støtte fra svarte velgere, som gir nesten 90 % av sin støtte til dem. Rasismekortet hausser også opp stemningen blant de venstrevridde aktivistene i partiet, og får dem til å stemme imot "rasistene", republikanerne. (Dette høres kanskje kjent ut i Norge mtp. Frp?)

For det andre: å svartmale hele USA, flagget og nasjonalsangen for enkelte politibetjenters handlinger er en urimelig måte å fremføre slik kritikk.

Colin Kaepernick, spilleren som startet disse protestene i 2016, sa følgende om grunnen:

I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color

Han skylder altså på hele landet for rasismen som finnes blant et svært lite antall politifolk i landet.

Som man sier på norsk: skivebom!

Resultatet blir at det hvite publikumet til NFL føler at spillerne angriper landet som de alle skal ha til felles, for å fremføre en kritikk som er lite konkret og unødvendig splittende.

NFL strever allerede med å holde på seerne sine, da de må konkurrere om deres oppmerksomhet mot så mye annet.

Å gå til krig med en upopulær president på et tema der flertallet av folket står på hans side virker mot sin hensikt og bidrar bare til økt støtte for Trump.

Dessuten er det helt åpenbart at Trump gjør dette for å avlede oppmerksomhet vekk fra alt han ikke får til.

Demokratene og deres støttespillere i NFL bør velge deres kamper mer med omhu og ikke være nyttige idioter for klovnen i Det hvite hus.