RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding
Sist oppdatert:

NTB lar farmasi-gigant frikjenne seg selv i Roseanne-saken

Var Roseanne påvirket av Ambien da hun la ut en rasistisk spøk? Politisk korrekt PR fra produsenten styrer pressen unna kritiske spørsmål om legemiddelet.
(NTB scanpix)

Roseanne Barr har skyldt på sovemedisinen Ambien, produsert av Sanofi, for at hun kom med en rasistisk spøk om en av Obamas tidligere medarbeidere, en afroamerikansk kvinne.

Man trenger absolutt ikke kjøpe forklaringen til Barr, men det er merkelig å se hvordan pressen – som vanligvis er sterkt kritiske til Big Pharma – lar Sanofi fraskrive seg et hvert ansvar for effektene av egne legemidler.

NTB viser oss at, alt aktører som Sanofi må gjøre for å kjøpe seg fri fra kritikk, er å komme med politisk korrekte floskler.

NTB nevner ikke Ambiens kjente bivirkninger

Tenk om multinasjonale selskaper alltid fikk satt opp mikrofonstativet på denne måten:

Produsenten av sovemedisinen, Sanofi, avviser forklaringen og sier at det er helt ukjent for dem at legemiddelet har den slags bivirkninger.

– Selv om de fleste legemidler har bivirkninger, er ikke rasisme noen kjent bivirkning for noen av Sanofis medisiner, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Det var det hele; NTB pakker sammen mikrofonstativet og skriver Sanofi ut av saken.

Nei, rasisme er ikke noen kjent bivirkning av Sanofis sovemedisin Ambien, men det er ei heller det som er påstanden. Det er en politisk korrekt stråmann, sendt ut for å få politisk korrekte journalister til å ukritisk videreformidle det.

LiveScience gjør jobben NTB nekter å gjøre

LiveScience har skrevet om saken, og kommer med en litt mer kritisk tilnærming: de undersøker hva man vet om bivirkningene av Ambien, og om det kan være en mulig – ikke nødvendigvis sannsynlig – forklaring på Roseannes rasistiske spøk på Twitter.

– Det stemmer at Ambien har blitt koblet til rar atferd. For eksempel har noen som har tatt sovepillen gått i søvne gjennom vanlige aktiviteter, som matlaging, kjøring og snakket med andre uten å være klar over det. Koblingen mellom merkelig atferd og legemiddelet er så godt kjente at folk bruker det som en unnskyldning. Robert F. Kennedys datter Kerry Kennedy hevdet f.eks. at Ambien førte til at hun kjørte bil i påvirket tilstand, skriver LiveScience.

I Sanofis egen varedeklarasjon for Ambien, står det at en mulig bivirkning er: «å stå opp fra sengen uten å være helt våken og gjøre aktiviteter man ikke er bevisst på». Hallusinasjoner er også en mulig bivirkning.

Selv om man ikke tror på Roseanne bortforklaring trenger man heller ikke bli et ukritisk mikrofonstativ for en av verdens største farmasiprodusenter, og la være å nevne dokumenterte bivirkninger av deres legemidler.

Sanofis PR-avdeling vet hva de holder på med. Alt de måtte gjøre for å lure seg til ukritisk omtale fra NTB er å ordlegge seg avvisende til bortforklaringer av rasistisk atferd – da er de automatisk "De gode" og alt de sier er gull hos lettlurte journalister.

NTB har fått tilsendt innlegget og er gitt anledning til å svare på kritikken om de skulle ønske det.