RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding
Sist oppdatert:

Sannheten om blå og rosa klær

Hvorfor kles gutter i blått og jenter i rosa? Feminister sier en ting, forskning og markedsføring tilsier en annen.
 
 

Den offentlige amerikanske tv-kanalen PBS har lagt ut en video som har til hensikt å forklare hvorfor vi endte opp med blå og rosa klær for henholdsvis gutter og jenter.

Feminister pleier å forklare fenomenet med at man ønsker å dyrke kjønnsforskjeller, for å skille mellom gutter og jenter.

Så hva er egentlig årsaken til at det har blitt sånn?

Siden 70-tallet har forskning av spedbarn vist at de foretrekker blått og lilla. Enkelte studier har foreslått at gutter trekker mest mot blått og jenter mot lilla pga. evolusjonære hensyn, men de fleste har avvist at det finnes kjønnsforskjeller i preferansen for blått eller lilla.

I gamledager hadde barn like klær, drevet av økonomiske hensyn. 

Spedbarn hadde som regel hvite klær fordi de tålte å bli vasket med kraftige vaskemidler, og da helst i form av kjoler, som gjorde det lettere å skifte på barnet. 

Med velstand dukket det opp andre hensyn, f.eks. markedsføring mot mer ressurssterke mennesker.

Velstand gav marked for å kle barn i farger

På første halvdelen av 1900-tallet promoterte butikkene i USA blå og rosa klær til små gutter og jenter, men butikkene var ikke enige om hvilken farge tilhørte hvilket kjønn.

Hvis man tenker litt logisk på det, gir det mening at man skulle promotere spesifikt blå og rosa klær til barn.

Blå og lilla – fargene barn foretrekker mest – er litt for like til å kunne momentant skilles fra hverandre, spesielt mht. fargegjengivning på trykk før moderne trykkteknologi eller i svart-hvitt.

Man kunne ikke røre blått siden den var mest foretrukket, men man kunne flytte lilla mer mot rød (den 3. mest prefererte fargen) for å så ende opp med rosa. 

Rosa og blått er enkelt å skille fra hverandre, spesielt om man trykker det i svart-hvitt.

Og hva er poenget med å dele det opp i to farger, fremfor å selge masse blå klær siden blå er den mest prefererte fargen?

Samme grunn som meieriprodusenter lager forskjellige varianter fløte og vaskemiddelprodusenter lager forskjellige varianter rengjøringsspray: for å påvirke kunden til å kjøpe mer av det samme.

To farger selger dobbelt så mye klær

Dersom man bare solgte blå klær kunne nemlig guttebarn arve fra jentebarn, og motsatt. Ved å dyrke et skille mellom kjønnene, kunne man gi forbrukeren inntrykk av at man trengte to forskjellige farger. 

Med 50-50 sannsynlighet for å få gutt eller jente, økte man sannsynligheten for at forbrukeren trengte å kjøpe seg et nytt sett med baby- og barneklær ved å skille dem i to farger.

Man utnyttet svakheter i menneskers sosialisering for å få til dette. Det er veldig vanlig å spørre om eller være interessert i å vite om et barn er gutt eller jente. Med lik farge klær, måtte man stadig oppgi hvilket kjønn barnet var til alle man møtte. 

Blå og rosa løste et "problem"; "jeg vil slippe å gjenfortelle kjønnet på ungen min hele tiden"-problemet.

Men det er altså ganske tilfeldig at vi endte opp med akkurat blått for gutter og rosa for jenter, og noe av det kan være basert på feilantagelser i tidligere forskningsfunn. 

Man har bare vært opptatt av å dele opp kjønnene i to forskjellige farger, for å kunne markedsføre og selge potensielt dobbelt så mye klær; hvilken farge man gav hvert kjønn var irrelevant.

Man gjorde ikke dette for å dyrke kjønnsforskjeller, men for å selge mer klær, leker, osv.

Den enkleste måten å få slutt på kjønnsdelte farger på barneprodukter – hvis man oppfatter dette som et reelt problem – er rett og slett å la være å kjøpe begge deler.

Kjøp blått – eller hvitt

Siden forskning viser at mennesker generelt foretrekker blått mest av alle fargene, foreslår jeg dermed at alle slutter å kjøpe rosa, og konsekvent kjøpe blått.

En annen mulighet er å ikke bry seg om hva slags farger barn foretrekker, og heller velge helt fritt på farger. Dessverre fører nok dette til at manglende føringer gjør at folk faller tilbake til gamle vaner som "alle andre" rundt seg gjør, og fortsetter med rosa vs. blått.

Eller så kan vi alle bli litt hipstere og konsekvent kjøpe barneklær i hvitt, og kle alle spedbarn i kjoler for å gjøre bleieskift enklere; det er uansett det mest økonomiske.

Men det er vel også derfor folk i større grad gjør det motsatte: å gjøre det motsatte av det som er økonomisk gir inntrykk av velstand.

I Jantelovens land er det ikke noe mer fantastisk enn å gi inntrykk av å være velstående uten å måtte si det direkte.

Så jeg tror nok blå og rosa klær har en lys fremtid, uansett hvor mye feminister klager – fordi feministene angriper helt feil årsak til "problemet".