Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
George Gooding

Slik sprer NRK massehysteri om Russland

Hvorfor tyr en folkefinansiert nettavis til løgnaktige, tabloide grep for å høste inn lesere og klikk?
Faksimile NRK.
Faksimile NRK.

Mens Mueller-etterforskningen fortsatt jobber med å bevise konspirasjonsteorien om at Donald Trump samarbeidet med russerne om å vinne presidentvalget i 2016, fortsetter pressen å tilpasse faktaene som finnes for å underbygge denne teorien.

Siste innsats fra journalistene i NRK: «Ny rapport: Russere påvirket USA-valget via Pokemon Go».

Hva tenker en alminnelig leser når de ser denne overskriften? Jo, de tenker at Russland klarte å hacke seg inn i Pokemon Go-spillet på en eller annen måte og påvirke spillerne direkte via spillet.

Sannheten er en smule mindre interessant.

Fra rapporten oppslaget er basert på, står det én enkel setning om dette, nemlig:

One of the email addresses linked to the “Don’t Shoot” YouTube account appears to also have been linked to a Tumblr post that advocated that players of Pokémon Go name their Pokémon with a police brutality victim’s name.

Kort oppsummert: en russisk-koblet konto skrev et Tumblr-innlegg som anmodet spillere av Pokemon Go til å navngi deres pokemon med navnene til offere for politibrutalitet.

NRK hevder at russerne «påvirket USA-valget»; det står ingenting i rapporten som underbygger at et enkelt Tumblr-innlegg påvirket USA-valget.

CNN har bedre informasjon om hva dette Tumblr-innlegget gikk ut på: en konkurranse som lovet gavekort til Amazon.com for å navngi sine pokemon på den beskrevne måten.

Inkludert i konkurransen var beskjed om å klikke seg inn på en lenke til et kart som listet opp navn på offere for politibrutalitet i en angitt tidsperiode.

Lenken for dette benyttet seg av Googles lenkeforkortningstjeneste goo.gl. En fiffig ting ved dette er at hvem som helst kan sjekke hvor mye trafikk som har gått gjennom den skapte lenken.

Så hvor mye trafikk gikk gjennom lenken til den russisk-skapte konkurransen som NRK reklamerer var «via Pokemon Go»?

3 stykker i 2016. En-to-tre.

Les NRKs påstand på nytt: «påvirket USA-valget».

Det er altså dette pressen vår holder på med nå om dagen. De koker uendelig tynn hysteriasuppe på enda tynnere spiker.

Ett Tumblr-innlegg som antagelig nesten ingen leste, som promoterte en konkurranse som tilnærmet ingen gadd å delta i, er gjenstand for globale presseoppslag som lokker med rystende overskrifter om Russlands enorme operasjon for å påvirke USAs valg.

Dette er ikke journalistikk, det er hysterisk massepropaganda. Og ironisk nok er det Russland selv som vinner på dette.

NRK går i Putins ærend ved å fremstille det som om Russland har hatt massiv påvirkning på USAs valg, når det i realiteten – i dette tilfellet – handler om amatørmessige mikrodråper i internetthavet.

Innlegget er sendt NRK for eventuelt tilsvar.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).