RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

10 spørsmål om innvandring

 

Halve Norge sier de vil stenge grensen, den andre halvparten er uenig. Enda færre klarer å diskutere innvandring edruelig.

Hver gang jeg skriver om innvandring, får jeg en strøm av innlegg. De fleste er saklige, men det kommer også en jevn strøm fra personer som angivelig vil stanse all innvandring.

Denne bloggen er til dem, fordi jeg oppriktig lurer på hvordan de vil håndtere sitt standpunkt i den virkelige verden. Følgelig har jeg laget 10 spørsmål om innvandring som sikkert også interesser integreringsminister Audun Lysbakken.

Først litt bakgrunn, slik jeg ser den:

En innvandrer er en person som kommer fra et annet land, og begrepet dekker alt fra svenske kelnere, en ektefelle fra Thailand, en polsk snekker og en flyktning fra Somalia.

Norge har innvandringsstans. Men likevel så kommer det innvandrere hit. De aller fleste fra Europa (Norge har åpne grenser for alle EØS-innbyggere), men også flyktninger og familiegjenforeninger.

I praksis er det nesten ingen som vil stenge grensene for alle. Årlig kommer rundt 100.000 mennesker til Norge. Aksepterer man EØS-avtalen, har man allerede godtatt 70-80.000 av innvandrerne som kommer til Norge hvert år.

Alle partier på Stortinget, Fremskrittspartiet inkludert, er for EØS-avtalen.

Stadig flere nordmenn gifter seg med utlendinger, og de får etterhvert ta med ektefellen til Norge med såkalt familiegjenforening uavhengig av hudfarge og tro.

Så har vi flyktninger og asysøkere, og de får asyl dersom de risikerer forfølgelse ved bli sendt tilbake. Norge sender heller ikke ut pesoner som risikerer dødsstraff.

Til sist har vi en gruppe som er ureturnerbare, noen fordi vi ikke kjenner deres opprinnelse - andre fordi hjemlandet nekter å ta imot dem.

Med denne bakgrunn - her er 10 spørsmål til de som er mest negative til innvandring:

1. Vil dere beholde EØS-avtalen?

2. Kan nordmenn som er gift i utlandet ta med seg ektefellen hjem?

a) Hva hvis ektefellen er svensk?

b) Eller russisk?

c) Eller fra Thailand?

3. Nesten alle i Norge etterkommer fra en innvandrer. Hvor lang tid etter at en person kommer til Norge kan etterkommerne regnes som norske?

a) Andre generasjon?

b) Tredje genereasjon?

c) Aldri hvis de har en annen hudfarge eller religion?

4. Aksepterer dere at Norge sender folk til land der det praktiseres dødsstraff?

5. Bør Norge slippe inn personer som er forfulgte i hjemlandet?

a) Hvis ikke, skal vi da si opp internasjonale avtaler vi har underskrevet?

6. Er utenlandsk påvirkning kun av det onde?

7. Norge har rundt 500.000 innvandrere og omlag 100.000 etterkommere av innvandrere. Disse er her lovlig. Skal de også sendes ut av landet, og i tilfelle med hvilken hjemmel?

8. I hvilken epoke var Norge slik dere ønsker dere at landet skal bli?

9. Er en utlending like mye verdt som en etnisk nordmann, eller kan menneskeverdet graderes etter hudfarge, tro og geografisk opprinnelse?

10. Bør nordmenn få lov til å flytte til andre land?

Jeg tror svarene vil interessere.

PS: Har foreløpig fått 57 svar. Jeg besvarer dem i en egen blogg.