*Nettavisen* Nyheter.

388 barn forsvunnet

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nesten 400 barn er forsvunnet fra norske asylmottak de siste ti årene. Ingen vet om de er utsatt for noe kriminelt eller har stukket av.

Norske myndigheter ser ut til å ha svært lite kontroll med mindreårige asylsøkere som sitter i norske transittmottak. Ifølge Dagsavisen har ti barn forsvunnet fra Hvalstad transittmottak i Asker bare de siste tre månedene.

Trolig har mange av dem bare stukket av fordi de har regnet med å få avslag på asylsøknaden.

Andre kan ha vært utsatt for kriminelt, for eksempel i forhold til menneskesmuglere de skylder penger.

- Vi ser veldig alvorlig på de sakene der barn forsvinner. Unge asylsøkere er generelt en sårbar og utsatt gruppe, sier nestleder Truls Madsen på Hvalstad transittmottak til Dagsavisen.

Stort sett forsvinner rundt 40 barn fra asylmottak hvert eneste år. Dette er personer som ennå ikke er innvilget opphold, men som likevel får bevege seg fritt fordi mange norske politikere er imot såkalt internering. Baksiden av medaljen er at mange unge barn rett og slett går under jorden. For mange av dem vil kriminalitet være eneste alternativ for å skaffe seg penger til mat og husly.

Ifølge Dagsavisen står unge personer med nordafrikansk bakgrunn for mer enn halvparten av forsvinningene.

- Nordafrikanere får oftere avslag på asylsøknaden, og det kan tenkes at noen av dem som blir borte ikke har et reelt behov for beskyttelse. Vi har god grunn til å anta at de aller fleste forlater mottaket etter eget ønske, sier assisterende direktør Frode Forvang i UDI til Dagsavisen.

Nordafrikanere får oftere avslag på asylsøknaden, og det kan tenkes at noen av dem som blir borte ikke har et reelt behov for beskyttelse.

I praksis betyr det at rømlingene utnytter at de ikke er satt i internering til å stikke av og skaffe seg ulovlig adgang til Norge. Fra før er det anslått at flere tusen personer oppholder seg illegalt i Norge.

Dette er en utvikling som ikke kan fortsette. Nesten uansett hva man mener om innvandring og asylspolitikk, så må man være enige i at folk uten gyldig grunn til asyl lurer seg inn i landet ved å stikke av fra asylmottak. Spesielt alvorlig blir det når det er snakk om unge mennesker som kan ha stor gjeld til menneskesmuglere.

Den åpenbare løsningen er sterkere kontroll med asylsøkere som sitter i transittmottak, og som ennå ikke har fått innvilget opphold. Justisminister Knut Storberget arbeider med å lage lukkete mottak. Trolig er det høyst nødvendig, men det bør ledsages av en maksimumstid for å behandle søknadene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.