I dag fyller norsk næringslivs grand old man, Olav Thon, 95 år. Det begynner altså å lakke mot 100 år siden han vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Halingdal.

Mytene og historiene er mange. De begynner med at Olav Thon kom til Oslo med reveskinn - og brukte pengene til å kjøpe eiendom.

Fortsatt er reven sentral i logoen til Olav Thon Gruppen - som en referanse til de to første reveskinnene som ble startkapitalen i hovedstaden.

Det har gått rimelig bra. I dag kontrollerer Olav Thon Gruppen 99 kjøpesentre og rundt 500 næringseiendommer rundt om i Norge. Hver eneste dag tikker det inn nesten 15 millioner kroner i leieinntekter til selskapet. I tillegg kommer hoteller og litt industri.

Privat har Olav Thon fortsatt til salt i grøten, selv om han har gitt bort det aller meste av formuen til en stiftelse. Kapital verdsatte Olav Thon personlig til 2,0 milliarder kroner i fjorårets utgave av landets 400 rikeste. Et par år tidligere var han god for 29 milliarder - men det var altså før han ga bort mesteparten i desember 2013.

Som den langsiktige mannen Olav Thon er, så er Olav Thon Stiftelsen konstruert for å vokse til evig tid. Ved opprettelsen fikk stiftelsen 25 milliarder kroner, og vedtektene sier at kun 50-100 millioner kroner skal deles ut årlig, hovedsaklig til naturvitenskapelig forskning.

Stiftelsen eier 100 % av Olav Thon Gruppen, og det skal både uår, naturkatastrofer eller krig til for å utslette stiftelsen. Sånn sett vil Olav Thons navn leve videre i norsk næringsliv lenge etter at 95-åringen reiser seg og går.

Det offentlige bildet av Olav Thon er preget av nøysomhet (som intervjuer der han går 50 kilometer på ski og spiser sin matpakke med brunost). Privat har han levd et annerledes liv, med både kone og kjæreste i over tretti år.

På tomannshånd er Olav Thon mild og sympatisk, men det går lynhurtig rundt oppe i regnemaskinen. En mann som Petter Stordalen skjønte dette tidlig. Når Olav Thon gikk ut i mediene og advarte mot nye hoteller eller flere kjøpesentre, tenkte Stordalen at det var riktig tid å gå inn.

Olav Thon er nemlig også en rev i business.

Som 95-åring har Olav Thon sluttet å legge de aller mest langsiktige planene for sitt eget liv, naturlig nok.

- Når man er yngre, så tenker man at dette varer evig, og at man aldri skal dø. Efterhvert som man nærmer seg 100, så må man være realist, sa han i et intervju med Nettavisen i fjor.

- Man blir ikke 150 år gammel, la han til.

Vi får se.

Gratulerer med dagen!

Vil du gratulerer Olav Thon med dagen? Skriv en hilsen i kommentarfeltet under.