RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Å kjøpe tjenester bidrar til mer likestilling hjemme

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har rett i at flere familier bør kjøpe hjelp i hjemmet.

HARDTARBEIDENDE: Både NHO-sjef Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg (H) legger ned mange arbeidstimer i yrkeslivet - og begge har menn som gjør det samme, i likhet med mange andre yrkesaktive par.
HARDTARBEIDENDE: Både NHO-sjef Kristin Skogen Lund og statsminister Erna Solberg (H) legger ned mange arbeidstimer i yrkeslivet - og begge har menn som gjør det samme, i likhet med mange andre yrkesaktive par. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Menn og kvinner jobber omtrent like mye hver dag, men det er klare kjønnsforskjeller:

Menn bruker en time mer på lønnsarbeid, mens kvinner bruker omtrent den samme tiden på husarbeid, viser den siste tidsbruksundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå.

Les mer: Mindre fritid, mer husholdsarbeid

Temaet er sentralt på NHOs årskonferanse, som har tittelen «Verdien av arbeid». Et kjernespørsmål er hvordan vi skal skape nye arbeidsplasser til å erstatte jobbene som blir utført av roboter og automatisering.

NHO-leder Kristin Skogen Lund sier det mange yrkesaktive ektepar opplever: - Vi hadde ikke klart to heltidsjobber de første årene dersom vi ikke hadde hatt en praktikant. Det hadde ikke gått rundt rett og slett, og jeg skammer meg ikke over det, sier hun til Dagens Næringsliv.

To forskere reagerer på utsagnet, og mener at det ikke er reell likestilling å kjøpe ekstern hjelp til husarbeid. Argumentet er at det fortsatt er kvinnene som administrerer hushjelper, praktikanter eller au pair'er.

Jeg tror de færreste ser det samme problemet ved at far ikke lenger står med skiftenøkkelen under panseret på bilen, men heller kjøper tjenesten på et bilverksted. Eller at det nå er malere, elektrikere og rørleggere som gjør vedlikeholdsjobben hjemme.

Det vesentlige må være at kjøp av tjenester frigjør tid til eksempelvis mer lønnsarbeid, og at det fremmer likestillingen.

MER LIKESTILLING: Kvinner bruker vesentlig mindre tid på husarbeid, mens menns bidrag har økt litt. Forskjellen i tidsbruk på husarbeid har aldri vært mindre.

For rollefordelingen i hjemmet har det noe å si om det er far som kjører bilen på verksted, mens mor administrerer rengjøringen. Men det er uansett bedre enn at mor faktisk utførte det aller meste av husarbeidet - slik det var på 1970-tallet.

Like viktig er at salg av tjenester er en av yrkesgruppene som vil få sterk vekst fremover, som følge av økt inntekt. I en analyse som blir lagt frem på NHOs årskonferanse blir det spådd vekst i sysselsetting i tjenester som personlige trenere, sikkerhetstjenester, oppussing og dyrepass.

Etterhvert som andre oppgaver blir løst ved digitalisering, automatisering og roboter, så kommer mange av oss til å leve av å klippe håret på hverandre (eller utføre husarbeid, rengjøring og hagestell).

Analysen tyder på vekst i lavinntektsyrker, og de med høyeste inntekt - mens arbeidsplassene med middels lønn faller. Spådommen er altså økt etterspørsel etter høy kompetanse, men også vekst i behovet for lavtlønnede tjenesteyrker.

Løsningen på disse utfordringene er ikke dobbeltarbeid, men å kjøpe tjenester. Samtidig må samfunnet legge til rette for ordnete arbeidsforhold med skikkelig lønn, skattetrekk og trygderettigheter.

Fortsatt er det et stykke igjen før menn og kvinner blir likestilte på hjemmebane og i yrkeslivet. Men løsningen trenger ikke å være at menn utfører mer husarbeid, selv om begge kjønn bør føle likt ansvar for at arbeidet blir utført.

Hva mener du? Er kjøp av tjenester til hjemmet en løsning på likestilling og dobbeltarbeid, eller er det et blindspor som bare er forbeholdt de med best økonomi?