RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Adecco Berserk

 

Adecco-direktør Anders Øwre-Johnsen konkurrerer med Berserk-ekspedisjonen om årets omdømmetap. Foto: Scanpix.

 

Etter to måneder kan vi allerede nominere favorittene til årets PR-fiasko: Adecco og Berserk.

Tillit er ikke noe man fortjener, men noe man gjør seg fortjent til. Den er vanskelig å bygge opp, og lett å rive ned.

Det er den dyrekjøpte lærdommen som vikarselskapet Adecco og ekspedisjonen Berserk har fått siste uke.

Adeccos tiltak i dag er helt nødvendige:

  • All overtid betales ut
  • Adecco innfører tarifflønn
  • Selskapet leier inn ekstern gransking

- Alle skjønner at Adecco står i en svært alvorlig situasjon, sier Adecco-direktør Anders Øwre-Johnsen. - Vi innfører  øyeblikkelig tarifflønn for hele selskapet. Vi skal fortsatt være bransjens ledende aktør.

Tillit er ikke noe man fortjener, men noe man gjør seg fortjent til. Den er vanskelig å bygge opp, og lett å rive ned.

Det er nesten vondt å se hvor klønete Adecco har håndtert avsløringene av brudd på arbeidsmiljøloven ved flere sykehjem. Men når de først kom på banen i dag, så var det med alle de «riktige» tiltakene: Bort med sjefene som har kjent til lovbruddene, intern og ekstern gransking med frie hender og tilbakebetaling av all overtid som Adecco har snytt de ansatte for.

Tiltakene vil koste selskapet millioner av kroner. Det er straff som fortjent. Men verre er at den manglende handlekraften gjør at selskapet står i fare for å tape hundrevis av millioner av kroner i kontrakter fra kommuner og offentlige etater i hele Norge. Adecco ble spedalsk på noen få dager.

Les også bloggen: Utnytter Adecco-skandalen

Les også: Hva med kommunens kunder?

Nå blir det noen spennende måneder for Adecco-sjef Anders Øwre-Johnsen mens han venter på at Valla-gransker Jan Fougner endevender firmaet for å finne ut om toppledelsen kjente til - eller burde kjent til - lovbruddene.

Sammenlikningen med Adecco er kanskje urettferdig for Berserk-ekspedisjonen, men det som går igjen er mangelen på ydmykhet når katastrofen først skjedde.

Berserk-kaptein Jarle Andøy blir anmeldt for å brutt meldeplikten for ferdsel i Antarktis.  Men det er foreløpig intet som tyder på at ekspedisjonens mulige lovbrudd har noen sammenheng med det sannsynlige havariet som kan ha kostet tre menneskeliv i Rosshavet.

Andøy mistet venner, hadde ikke tilgang til gode rådgivere og var uforberedt på medietrykket som møtte ham i New Zealand.  På den bakgrunn er det mulig å forstå hans ufølsomme kommentarer om at «kaklekoret får hyle» og «havet gir og havet tar», mens ekspedisjonsdeltaker Samuel Massie ble intervjuet halvsmilende med tyggegummi på NRK.

Berserk-kapteinen opptrådte uklokt etter en personlig tragedie. Det er tilgivelig.

Verre er det med de profesjonelle lederne i Adecco som trengte nesten en uke på å legge seg flat og treffe de helt nødvendige tiltakene. I mellomtiden har lovbrudd ved noen få sykehjem truet hele selskapets fundament og samtidig skandalisert den nødvendige og samfunnsgavnlige gjerningen private helseaktører gjør for norske pasienter og pleietrengende.

Det er dessverre ikke godt gjort.