*Nettavisen* Nyheter.

Aldri mer innbrudd?

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil stramme inn offentligheten på ligningstall. Foto: Finansdepartementet.

Når ligningstallene nå ikke lenger blir offentlige, vil alle innbrudd forsvinne. Tyvene vil rett og slett ikke finne rikingene lenger!

Regjeringen vil begrense den offentlige ligningen som har tradisjoner tilbake til midt på 1800-tallet.

Det nye forslaget innebærer at aviser vil få skattedatane, mot å skrive under på at de ikke vil legge ut hele listen på internett. Det er en innstramming som ikke vil ramme kritisk og undersøkende journalistiskk, og mediene vil leve greit med innstrammingen.

Begrensningen vil først og fremst ramme aktører som har laget småprogrammer (apper) som koster penger, og som kobler skattetallene for eksempel mot kart på smarttelefoner.

Offentlige skattetall har vært en kasteball i politikken de siste tiårene. Før det ble tallene lagt frem i papirprotokoller på Ligningskontoret, og hvem som helst kunne møte opp og skrive av protokollene. Andre steder ble bøkene gitt ut av et lokalt idrettslag.

Alle ser hvor de rike bor. Det enkleste er ofte det beste. Også for innbruddstyve

Avisene har hatt topplister over skatt, inntekt og formue - og fra tid til annen satt sammen informasjonen mer intelligent for blant annet å se på skyhøye inntekter i enkelte bransjer eller hvor mye skatt rike personer faktisk betaler av sin reelle formue.

Intet av dette vil hindres av innstrammingen som nå kommer. Det er følgelig vanskelig å stå på barrikaden for retten til å publisere alle skattetallene ubearbeidet.

Derimot kan det være grunn til å latterliggjøre krisemaksimeringen som endel motstandere har drevet med. En seig myte har vært at innbruddstyver reiser landet rundt bevæpnet med skattedataene på jakt etter rike personer. Påstanden er uten hold i virkeligheten. Politiet har nesten ingen eksempler, og innbruddsaktiviteten i Oslo har for eksempel gått kraftig ned nettopp i perioden hvor ligningen ble lagt ut.

Men her får vi nå en test. Jeg vedder gjerne en flaske rødvin på at vi ikke ser nevneverdig effekt på innbruddstallene når skattedataene blir skjermet. Årsaken er ganske enkelt: Alle ser hvor de rike bor. Det enkleste er ofte det beste. Også for innbruddstyver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.