*Nettavisen* Nyheter.

Alkohol og politikk er en farlig cocktail

Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er et tillitsbrudd om nestleder Helge Solum Larsen skjenket 17-åringen på et nachspiel. Foto: Håkon Mosvold Larsen.

Mannlige forbilder, ungdommer og alkohol er en farlig miks. De mange sex- og overgrepssakene tyder på en ukultur i de fleste politiske partiene.

Den ferske saken mot Venstres nestleder Helge Solum Larsen har en strafferettslig side med en anmeldelse for voldtekt. Det er en politisak som kan bli avgjort i en rettssal.

Men forløpet er typisk for årsmøtene i de fleste politiske partiene: Etter møtet blir det middag med alkohol, og deretter fuktige nachspiel.

Dette er vel og bra i et voksenparti.

Men det er slett partikultur om alkoholen får flyte når partiungdommene er med.

Partiene bør ha totalforbud mot alkohol på partiarrangementer der umyndige ungdomspolitikere er til stede.

Rapportene fra Rogaland tyder på at Venstre-nestlederen skjenket 17-åringen på et nachspiel.

- Det kan virke som at han skjenket henne på nachspielet. Det er en del av tillitsbruddet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Et spørsmål skriker på svar: Var de alene på nachspielet, eller satt andre Venstre-politikere og så på at en 17-åring ble servert alkohol?

- De politiske partiene er nødt til å gå i seg selv, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe til Bergens Tidende.

Hun har et godt poeng.

Den politiske ukulturen har sine motstykker i andre organisasjoner der mannlige forbilder omgås yngre kvinner og menn. Både i Norge og i utlandet har vi sett lignende episoder i idretten, speiderbevegelsen, den katolske kirke og nå altså i de politiske partiene.

Noen av sakene handler om overgrep og voldtekt, andre om seksuell omgang med mindreårige, og noen igjen om den totale mangel på dømmekraft som utvises når en eldre leder har sex med en beruset ungdom.

Forskjellen i alder og livserfaring er en ingrediens i den farlige miksen.

USAs utenriksminister Henry Kissinger ble i sin tid spurt om hvordan han, som var så lite pen, kunne ha så mange kvinnehistorier.

- Makt er det ultimate afrodisium, svarte Kissinger, ifølge The New York Times.

Denne effekten blir eksplosiv når drikking blandes inn, med svekket dømmekraft og hemninger som følge.

Dessverre tyder det siste året på at dårlige holdninger og moral går på tvers av det politiske spekteret. I farten husker vi saker fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre, Arbeiderpartiet og SV.

Menn flest har ikke sex eller gjør overgrep mot ungdommer, men det finnes slike menn i mange organisasjoner. Det tilsier ikke en generell mistenksomhet overfor menn, men at man har klarere retningslinjer for akseptabel adferd.

Er det akseptabelt at voksne menn deler hotellrom med yngre, og tildels mindreårige, partifeller?

Politikerne er flinke til å lage lover og leveregler for oss andre, så nå skal de få en i retur: Partiene bør ha totalforbud mot alkohol på partiarrangementer der umyndige ungdomspolitikere er til stede.

Dessverre er det også en del av den voksne politiske kulturen at alkoholen flommer på nachspiel på hoteller langt hjemmefra. Det er beskrevet i flere politiske biografier at sentrale politikere har hatt perioder med alkoholproblemer, og vi har sett eksempler på at «fyllerør» har skapt omdømmeproblemer både for enkeltpolitikere og deres partier.

En naturlig konsekvens er at partiene blir mer forsiktige med å ha åpne kraner på partiarrangementer.

Når politikerne vedtar strenge skjenkeregler og forbud mot alkoholservering mot mindreårige, så er det rimelig å forvente at de går foran med et godt eksempel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.