Gå til sidens hovedinnhold

Alle mot alle i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var i åpen konflikt med sin nestleder Hadia Tajik.

Det murrer fortsatt under overflaten i Arbeiderpartiet, og murringen kommer fra kretsen rundt nestleder Hadia Tajik.

Konflikten er forsøkt skjøvet under teppet, men er på ingen måte løst. Og det sentrale spørsmålet er om partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik kan finne tilbake til et åpent og tillitsfullt samarbeid.

Det siste halve året har Jonas Gahr Støre lignet en kaptein for et skip med motorhavari i storm.

- Støre styrer på ruinene av et kuppforsøk. Varslerne er blitt usynlige, er analysen til Dagbladets kommentator Marie Simonsen, som retter søkelyset mot partisekretær Kjersti Stenseng og skriver at Jonas Gahr Støre «kan ikke en gang stole på at han har sin egen partisekretær i ryggen».

Det gamle Arbeidparti-slagordet «By og land - hand i hand» har blitt til «Alle mot alle».

Aftenposten beskriver på sin side hvordan nestleder Hadia Tajik trosset en ordre om ikke å lese høyt fra de såkalte Giske-varslene på et sentralstyremøte, og skriver at «de nye opplysningene viser at ledelsen var mer splittet og historien mer dramatisk enn det som til nå har vært kjent».

Det siste halve året har Jonas Gahr Støre lignet en kaptein for et skip med motorhavari i storm. Den ene nestlederen er avskiltet og passivisert - den andre mislyktes i et regelrett kuppforsøk.

Aftenposten skriver at Hadia Tajik ikke bare overkjørte partilederen og leste høyt fra Giske-varslene - avisen antyder også at lekkasjene til VG under møtet kom fra kretsen rundt Tajik.

Les mer

Her er Giske-varslene

- Uten at hun sa det direkte, oppfattet flere i møtet det som at hun hadde informert varslerne om opplesningen, og at opplysningene ble gitt videre, skriver Aftenposten. Nettavisen har tidligere skrevet at flere av varslerne er i Hadia Tajiks nære krets.

Selv om konflikten spinner rundt #metoo, så har Trond Giske vært en omstridt figur i mange år.

Et eksempel: Den tillitsvalgte for de ansatte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Ingunn Yssen, tok i en bok i 2009 et knusende oppgjør med Giske og hevdet at han kun var opptatt av seg selv.

I 2018 er Ingun Yssen tillitsvalgt for flere av varslerne, og hun er åpenbart ikke klar for å ta Trond Giske inn i varmen. Da Yssen ville nekte Trond Giske adgang til stortingsgruppas sommerfest, fikk hun refs av Jonas Gahr Støre for dette utspillet. Etterpå ble hun sykmeldt.

Les saken hos NRK: Yssen advarte Støre mot å la Giske dra på fest – nå er hun sykmeldt

Dagbladets kommentator Marie Simonsen er en av Ingunn Yssens nærmeste venninner, og sin kommentar skriver hun at «partiet har faktisk arbeidsgiveransvar for flere av varslerne som er ansatt på Stortinget, og plikter å sørge for at de har et trygt arbeidsmiljø».

Konflikten mellom Hadia Tajik og Trond Giske nådde et bunnpunkt i varslersake. Nå er Giske ute som nestleder, men inne på Stortinget. Og Arbeiderpartiet fortsetter å være ridd av personkonflikter og fløyer.

Aftenposten og Dagbladets kommentator har ulikt perspektiv, men beskriver begge en konflikt som på ingen måte er over. Fellesnevneren er dype personkonflikter og gjensidig mistenksomhet helt inn i partiledelsen.

Konflikten mellom nestleder Hadia Tajik og den avsatte nestlederen Trond Giske er åpenbar.

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har etter beste evne forsøkt å helle olje på opprørt vann, men det har blitt så som så med fremdriften.

Brutalt sagt er ingen av de fire i den gamle toppledelsen sikret en langvarig karriere helt i toppen av det som pleide å være landets største parti.

Hva mener du? Evner Jonas Gahr Støre å få Arbeiderpartiet på rett kurs, eller må hele partiledelsen byttes ut?

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken