RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Alle støtter uhjelp

 

Statsråd Erik Solheim kan glede seg over massiv støtte til norsk uhjelp. Foto: Tore Berntsen.

 

Ni av ti nordmenn støtter norsk bistand på 28 milliarder kroner i året til den fattige verden.

Nordmenn er snille og åpner gjerne lommeboken, men bryr seg ikke så mye.

For mens de aller, aller fleste er positive til bistand, så mener stadig færre at milliardene gir gode resultater.

Likevel er det altså bare en liten gruppe som vil fjerne hele uhjelpen.

Det er et sympatisk bilde som tegnes av nordmenn i den nye undersøkelsen Statistisk Sentralbyrå har gjort av nordmenns holdninger til bistand. Vi vil så gjerne hjelpe, men vi har en utbredt skepsis til de offentlige kanalene pengene går gjennom.

- Undersøkelsen viser en nedgang i andelen som mener at bistanden gir gode resultater. Siden 2006 har andelen sunket med 13 prosentpoeng, og i 2010 oppgir seks av ti at bistand gir gode resultater, skriver SSB.

Rundt førti prosent mener altså at bistanden ikke gir gode resultater.

Her har du nøkkeltall for norsk bistand: Brasil fikk mest

Flere tiår med avsløringer av mislykkede prosjekter i korrupte regimer har gitt solid skepsis til støtte via privat næringsliv, Verdensbanken og statlige organer.

Hvis vi skal bruke penger, så tror nordmenn at frivillige organisasjoner og FN-organisasjoner som Unicef gir best resultater.

Men også her daler tiltroen:  - Selv om frivillige organisasjoner er en av kanalene flest nordmenn har tiltro til, har andelen falt siden forrige runde. I 2006 oppga 44 prosent at de hadde tiltro til frivillige organisasjoner, mens i 2010 har tallet falt til 30 prosent, konkluderer SSB.

Norge gir mest støtte til Brasil, Tanzania, Afghanistan, Sudan og Det palestinske området, men hele 114 land fikk norske uhjelpspenger i fjor.

Det mest oppmuntrende er at nordmenn er generøse, og at vi tar oss råd til å bruke nesten 30 milliarder kroner til utviklingshjelp.

Det er mindre oppmuntrende at vi egentlig gir litt blaffen i om pengene kommer frem.