*Nettavisen* Nyheter.

Amelie-løsning hjelper få

Saken til Maria Amelie blir løst gjennom en politisk hestehandel. Men de andre barna som har vært her siden de var små, får ingen løsning. Foto: Berit Roald, Scanpix.

Mange venter at Maria Amelie i dag skal sendes til Russland, for så å komme tilbake til Norge om kort tid. Det er ingen løsning på det reelle problemet.

«Likebehandling» har vært hovedprinsippet til statsminister Jens Stoltenberg og statssekretær Pål K. Lønseth i utkastelsessaken til Madina Salamova (mest kjent under pseudonymet Maria Amelie).

Etter en drøy uke består likebehandlingen i at man skal lage en ny særregel som løser saken for Maria Amelie. Men det reelle problemet med papirløse flyktninger som har vært i Norge i lang tid er ikke løst.

I ettertid kan man bare spekulere på om det ville blitt noen Maria Amelie-sak hvis ikke Politiets utlendingsenhet hadde opptrådt så klønete og demonstrativt under arrestasjonen etter foredraget på Nansenskolen.

Det er få som for alvor mener at det var en klok fremgangsmåte, og Lagmannsretten kritiserer også politiets mangel på fingerspitzgefühl. Regjeringen var kjent med planen på forhånd uten at noen alarmklokker ringte.

Siden måtte man fremstå som harde regelryttere - det vil si helt frem til at man godtok å forandre reglene. Riktignok for alle. Så kan man diskutere hvem som vant og tapte.

Selve løsningen er god, og det gjør ikke noe om den får ringvirkninger for personer som er ulovlig i Norge i dag. Signalet er at Norge har åpne grenser for innvandrere som har kvalifikasjoner norsk økonomi trenger, og at man kan skaffe seg slike kvalifikasjoner mens man er her.

Det er positivt at den rødgrønne regjeringen ga etter på dette punktet.

Men det er ikke bra at man ennå ikke har noen løsning for de hundrevis av barna som har vært i Norge hele, eller det meste, av sitt liv. Og det er ille at lovens bokstav om «sterke menneskelige hensyn», «barnets beste» og «særlig tilknytning til riket» er redusert til tomme ord av politiske signaler og UDIs praksis.

I likhet med de fleste andre land ønsker Norge å begrense innvandring av personer som ikke trenger asyl og som heller ikke har særlige kvalifikasjoner. Derfor er det viktig at personer som får avslag på sine asylsøknader sendes hjem så raskt at de ikke får en «særlig tilknytning til riket».

Saken om Maria Amelie opprørte mange fordi det virket åpenbart urimelig å tvangsutsende en person som har kvalifikasjoner vi trenger, og som i praksis er norsk. Den saken blir løst gjennom en politisk hestehandel på bakrommet i regjeringen.

Men det er ingen løsning for småbarnene som tvangsutsendes etter å ha bodd i Norge hele sitt liv. Overfor dem lukker regjeringen fortsatt øynene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag