*Nettavisen* Nyheter.

Ap gir skattelette til sine egne

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitiske talskvinne, Marianne Marthinsen, presenterte partiets alternative budsjett.

Arbeiderpartiet vil skru klokken tilbake tre år på formueskatt, og vil sende milliardregning bedriftseiere og mange andre.

Arbeiderpartiets alternative budsjettforslag foreslår kraftige skatteøkninger, men nye skattelettelser til partiets egne støttespillere i LO.

Ikke mindre enn ni milliarder kroner vil Arbeiderpartiet øke skatten i forhold til regjeringens forslag, og det vil ramme alle som tjener over 500.000 kroner, viser partiets egne tall.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


(Kilde:

Arbeiderpartiets alternative budsjett 2016

)

Forslaget om å skru formueskatten tilbake til 2013 er ren symbolpolitikk, innbringer lite penger til statskassen, gir bedriftseierne unødige problemer og sørger for at enda flere eiere flytter til utlandet.

Ap vil ikke få flertall for forslaget om å øke formueskatten med rundt 3,2 milliarder kroner, men har tilsynelatende funnet dekning for nye milliardkostnader på statsbudsjettet.

Plata kommer til å bli slik: Vi vil gjøre ............... (fyll inn selv), istedet for å gi store skattelettelser til de rike.

Eller som det heter i forslaget: - Der regjeringen prioriterer de store pengene til skattekutt - i hovedsak til landets rikeste - velger Arbeiderpartiet å satse på skole, arbeid og helse.

Å fremstille det som om regjeringen bruker «de store pengene til skattekutt», er åpenbar tom retorikk.

Årets statsbudsjett er på 1.200 milliarder kroner, og i den sammeheng er tre milliarder i formueskatt for promiller å regne.

Hvis du lurer på hvor de store pengene går, så er det fakta her: Statsbudsjettet på 1-2-3

Likevel har Stortinget konsekvent motarbeidet regjeringens ønske om å fjerne hele formueskatten på 12 millioner kroner.

Les bloggen: Syter og jamrer for formueskatt

Men de to første årene fikk regjeringen likevel flertall i Stortinget for å kutte skatten med 4,3 milliarder kroner.

  • Da Arbeiderpartiet tapte valget i 2013, måtte alle med over 0,9 millioner kroner i formue, betale 1,1 prosent formueskatt.
  • Året etter ble bunnfradraget økt til 1,0 millioner kroner, og skattesatsen redusert til 1,0 prosent.
  • For 2015 er bunnfradraget økt til 1,2 millioner kroner, og satsen er redusert til 0,85 prosent.
  • For 2016 foreslo regjeringen å øke fradraget til 1,4 millioner kroner, og redusere satsen til 0,8 prosent.

En bedriftseier med netto formue på 100 millioner kroner, måtte betale 1,1 millioner kroner i formueskatt i under den rødgrønne regjeringen.

Dersom årets forslag til statsbudsjett hadde fått flertall i Stortinget, ville regningen sunket til rundt 0,8 millioner kroner.

Og alle som har under 1,4 millioner kroner i netto formue ville sluppet skatten.

Les mer her: Skatter, avgifter og toll 2016

Hovedvirkningen av regjeringens kutt i formueskatt, er at den har fjernet skatten for de med relativt små formuer - og dem er det flest av. Bare den siste økningen i bunnfradraget fra 1,2 til 1,4 millioner kroner, ville hjulpet 70.000 skattytere.

Og fortsatt er det de rike som betaler: «De om lag 6 pst. med høyeste formue (over 10 mill. kroner i skattepliktig nettoformue) vil betale i underkant av 60 pst. av formueskatten med regjeringens forslag».

Men Arbeiderpartiets forslag inneholder en hilsen hjem til Youngstorget. Økt fagforeningsfradrag gir LO-medlemmene og andre fagforeningsmedlemmer 50 millioner kroner i skattekutt, ifølge forslaget.

Mens LO støtter Ap i valgkampen, får LO-medlemmene tilbake flerfoldig i skattefradrag.

Det Arbeiderpartiet ikke forstår, er hvor sterk driver den særnorske formueskatten er for å få rike eiere ut av landet. Det er ikke uten grunn at mange norske redere flytter til London. Ved å flytte unna formueskatten kan de kjøpe dyre hus for de samme pengene.

Barna blir født i utlandet, går på utenlandske skoler, og forblir utlendinger uten sterk tilknytning til Norge.

For å være helt sikre på at de aldri kommer tilbake, har vi regler som begrenser opphold i Norge til et par måneder i året.

Formueskatten er en misunnelsesskatt som er populær blant alle som ikke har formue.

At den innbringer småbeløp til statskassen og koster vesentlig mer enn den smaker, blir fort glemt.

Hva mener du? Er det riktig å øke fagforeningsfradraget for LO-medlemmer og andre, og samtidig øke formueskatten for mange hundre tusen skattytere?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag