Gå til sidens hovedinnhold

Ap glemte 600 milliarder

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen har mer penger å rutte med enn hun tror. Foto: Scanpix.

Har Arbeiderpartiets finanspolitikere glemt 600 milliarder kroner i statsbudsjettet?

Ap-politikerne kjemper med nebb og klør mot en mulig skattelette på 13 milliarder kroner, og hevder at det bruker opp hele handlingsrommet i Statsbudsjettet.

Det er pussig så lenge den totale utgiftssiden i budsjettet er på 1.647 milliarder kroner.

Leseprøve for Aps finansfraksjon: Hva er summen for statsbudsjettets utgifter?

Nå viser det seg at finanspolitisk talskvinne Marianne Marthinsen og politisk rådgiver for Aps finansfraksjon, Harald Jacobsen, begge har glemt over 600 milliarder kroner i budsjettet.

Begge to tror at budsjettets utgiftside er på 1.065 milliarder kroner, men det er fordi de blant annet glemmer overføringene til Statens pensjonsfond.

Hverken politikeren eller rådgiveren er glade for påminnelsen. «Tøv» og «tull» er blant karakteristikkene de bruker.

- At du bommer på størrelsen på budsjettet med over 50 % er en helt annen sak. til orientering er statsbudsjettet på 1.065 mrd. kr, skriver Marianne Marthinsen på Facebook - og får støtteerklæringer fra mange Ap-politikere.

Men er det riktig?

Svaret er nei, og her følger en enkel forklaring som Aps finansfraksjon og deres rådgiver kan spikre opp å kontorveggen.

La oss begynne med det helt enkle: La oss si at du tjener 100 kroner og låner 100 kroner til - hvor mange penger har du da å bruke?

Eller det litt mer raffinerte: Gitt at du har 200 kroner, men velger å spare 100 kroner av dem - hvor stort er da ditt handlingsrom?

Det interessante med diskusjonen er at den viser hvor fastlåst politikerne er på å fortsette pengebruk de allerede har satt i gang, og at de etterhvert har begynt å se på handlingsregelen og sparingen i Statens pensjonsfond utland som en naturlov.

Dermed overser de at neste statsbudsjett faktisk har 1.647 milliarder kroner til disposisjon.

En kutt i formueskatten eller andre skattekutt på 13 milliarder kroner tilsvarer under 1/100 av disse midlene.

Den reelle begrunnelsen for ikke å kutte formueskatten er altså ikke hensynet til statens finanser - men symbolikk. Stortinget kan fjerne formueskatten uten at det går ut over en eneste sykehjemsplass.

Det samme statsbudsjettet beregner at Statens pensjonsfond ved utgangen av 2013 vil ha en verdi på 4.426 milliarder kroner, og staten har ingen problemer med å finansiere den løpende driften - med eller uten formueskatt.

Hvis de samme politikerne skrur klokken ett år tilbake, så bommet de totalt på statens inntekter for 2012. Høye oljeinntekter og en skatteflom velter inn i statskassen.

Bare årets vekst i skatteinntekter er mer enn tre ganger den totale innbetalingen av formueskatt.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn