RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ap-topp går i protest mot rykter og bakvaskelser

Maktkampen i Arbeiderpartiet splitter politikerne, men det er også åpen konflikt mellom partikontoret og sekretariatet på Stortinget.

GÅR AV: Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
GÅR AV: Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen for Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Foto: Arbeiderpartiet (Flickr)

Begrunnelsen sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen bruker for å trekke seg er både oppsiktsvekkende og dramatisk.

«Jeg slutter i Arbeiderpartiet for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretær Kjersti Stenseng og meg», skriver Amundsen i en blogg.

Les den her: Tid for ansvar

Etter at Trond Giske ble tvunget til å trekke seg som nestleder, er ledertrioen redusert til Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

Nå blir det altså bekreftet at konflikten er dyp mellom partikontoret på Youngstorget og støtteapparatet for stortingsgruppen. 

MAKTEN PÅ YOUNGSTORGET: Partisekretær Kjersti Stenseng leder partikontoret.

Men avskjedsbrevet fra Hans Kristian Amundsen retter også søkelys mot metodene han  mener har vært brukt: «Den siste tiden har avdekket at vi også rommer lommer av ukultur, der rykter og usannheter spres for å skade partifeller».

Det er ingen tvil om at anonyme kilder og tips har drevet nyhetsstrømmen rundt Arbeiderpartiet de siste fem-seks ukene - også fra sekretariatet Hans Kristian Amundsen har ledet på Stortinget. 

Det har gått så langt at sentrale tillitsvalgte er nektet å ha med mobiltelefon inn på konfidensielle møter for å hindre lekkasjer.

Partiets nestleder er tvunget til å trekke seg etter seks varslingssaker der mange detaljer og omstendigheter fortsatt er ukjent. - Vi har dessverre etterlatt et inntrykk av mangel på åpenhet om varslersakene. Det er dumt, og det taper vi som parti på, mener Amundsen.

Splittelsen mellom sekretariatet på Stortinget og partikontoret er ødeleggende for å få Arbeiderpartiet tilbake på offensiven. 

Kontoret på Youngstorget er en lyttepost ut mot partiorganisasjonen rundt om i hele landet, mens sekretariatet på Stortinget er rådgiverne som bidrar til å definere partiets standpunkter i aktuelle saker. 

Når tilliten mangler mellom de to organene, forsvinner bindeleddet mellom medlemmene og den praktiske politikken. En fersk meningsmåling InFact gjorde for Nettavisen og Nordlys viser at partiets egne velgere er splittet i synet på prosessen mot Trond Giske. 

Sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen ønsker å bidra til å bilegge personstriden som har lammet deler av partiet, og få en slutt på destruktiv ryktespredning og bakvaskelser. Om hans bidrag er tilstrekkelig, er heller tvilsomt.

I morgen møtes landsstyret til et ekstraordinært møte på Gardermoen. Partiet er helt nødt til å bruke muligheten til å bilegge personstrid og fokusere på politiske løsninger.

Både for Arbeiderpartiet og norsk politikk er det viktig at partiet snart kommer på offensiven politisk. Regjeringen trenger en kritisk og konstruktiv opposisjon som utfordrer med alternative politiske løsninger.

Men først må Arbeiderpartiet ut av den indre spliden som ryster partiet.

Hva mener du om påstandene til Arbeiderpartiets sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen? Er splittelsen i partiet dyp, eller tror du den snart finner en løsning?