RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Arbeiderpartiet kan bli styrt av Rødt og De Grønne

Arbeiderpartiet risikerer å bli dominert av de røde og De Grønne.

RØDT PRESS: Partileder Bjørnar Moxnes vil stille harde krav til Arbeiderpartiet for å støtte en ny regjering eller nye Ap-ordførere.
RØDT PRESS: Partileder Bjørnar Moxnes vil stille harde krav til Arbeiderpartiet for å støtte en ny regjering eller nye Ap-ordførere. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Stakkars Arbeiderpartiet.

I den siste landsdekkende målingen er partiet nede på 21,5 prosent, og i Oslo er SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne nå større enn det som historikeren Jens Arup Seip i sin tid kalte «ørnen blant partiene».

Når partnerne på ytre venstre styrker seg, får det politiske konsekvenser gjør det enda vanskeligere for Arbeiderpartiet å løfte seg gjennom egen politikk:

I Oslo og de andre storbyene må partiet gå til valg på andres kampsaker: Høyere skatt (SV), kamp mot veier og biler (MDG), og nei til private barnehager (Rødt).

Det hjelper lite at ytre venstre stiger når ørnen har blitt en høne, for å låne Jens Arup Seips ord.

I rikspolitikken har Ap altså drøyt 20 prosent, samler Rødt, MDG og SV sammen 15 prosent av velgerne. Også der vil kjøttvekta påvirke politikken.

Både på riksplan og de store byene må Arbeiderpartiet og den rødgrønne alliansen kjempe mot et Høyre på fremmarsj, og mot en statsminister som har vind i seilene på gallupene.

Med den økonomiske fremgangen som nå er i Norge, blir det umulig å vinne et valg på svartmaling. Arbeiderpartiet har ikke noe annet valg enn å forsøke å vinne valget på sakene partiet er for.

TAPER MENINGSMÅLINGER: Arbeiderpartiet sliter, og partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre gjør det vesentlig dårligere enn Erna Solberg på de personlige meningmålingene.

Å vinnet et valg på egne saker blir ikke enkelt når Arbeiderpartiet av mange oppfattes som gisler for kampsakene til Rødt og De Grønne.

Når ting går bra, tjener Høyre og statsminister Erna Solberg på å opptre ansvarlig og sitte stille i båten. Utydelighet og mangel på politisk profil blir nærmest en fordel.

For Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre blir det motsatt. Han skulle vært tydelig og kritisk, men kaver i bakevja mens partnerne kjører frem sine mer ytterliggående standpunkter.

Vi ser den umulige situasjonen på gallupene - Arbeiderpartiet lekker til høyre og venstre og til de som setter seg på gjerdet. Man skal lete lenge etter begeistring, og Arbeiderpartiets egen politikk og løsninger kommer fullstendig i skyggen.

Å skremme med Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug blir heller ikke enkelt når Arbeiderpartiet selv er i allianse med et parti som vil innføre kommunisme i Norge (Rødt) og et annet parti som vil ha mindre vekst og velstand (MDG), og som vil at E-18 skal bli en bygate når europaveien krysser grensen inn til Oslo.

Velgerne vil med rette frykte at de to minipartiene får en innflytelse som blir langt større enn velgeroppslutningen skulle tilsi.

Bare se på Oslo!

Akkurat nå er det vanskelig å se hvordan Arbeiderpartiet kan vinne et valg. Det store grunnfjellet av Ap-velgere er moderate, tilhengere av en blandingsøkonomi med både private og offentlige bedrifter, og ønsker at Arbeiderpartiet styrer forsvarlig. Kjernevelgerne ønsker ikke en rødgrønn eventyrblanding, og mange av dem setter seg på gjerdet.

Det hjelper lite at ytre venstre stiger, når ørnen har blitt en høne, for å låne Jens Arup Seips ord.

Hva mener du? Tror du at Arbeiderpartiet kan reise seg igjen, eller vil venstresiden bli styrt av Rødt og De Grønne?