Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Arbeiderpartiet kan tape Gahr Støre og storbyene

Taper Arbeiderpartiet valget neste år, ser det mørkt ut både for partiet og partileder Jonas Gahr Støre.
HASTER: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Størehar ett år på seg til å snu skuta. Akkurat nå kan den rødgrønne alliansen tape alle de store byene ved valget neste år.
HASTER: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Størehar ett år på seg til å snu skuta. Akkurat nå kan den rødgrønne alliansen tape alle de store byene ved valget neste år. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

To nye målinger plasserer Arbeiderpartiet på 22-23 prosent, og det er lite som tyder på at partiet er på offensiven blant velgerne.

Klassekampen har gjennomgått partimålinger i de store byene, og det er nedslående sett med rødgrønne briller: «Meiningsmålingane frå storbyane denne våren er dyster lesnad for Arbeidarpartiet», konkluderer avisen - og viser til blant annet Trondheim, der partiet har falt fra 41,5 til 20 prosent.

Merknad: Tallene fra Klassekampen er feil, og blir rettet i morgendagens utgave. Ap har et sterkt fall, men siste måling i Trondheim er 27,2 prosent.

STUPER I STORBYENE: Klassekampens gjennomgåelse av gallupene viser store fall i de store byene.

En ting er gallupene om stortingsvalg. Det ligger langt frem og mye kan skje i løpet av tre år.

Storbykrisen er dramatisk og akutt. Grafikken på forsiden til Klassekampen viser hvor stort fallet er (forskjellen på de røde og de skraverte feltene).

Oslo er et godt eksempel. Arbeiderpartiet lar småpartiene dirigere politikken med å bygge en virtuell mur gjennom byen for å stenge gjennomkjøring - og lar Rødt (som vil innføre kommunisme i Norge) avgjøre spørsmål om privat helse og barnehager.

Det er fristende å minne om Matteus 16:06: «Hva vil det gagne et menneske om det vinner hele verden, men taper sin sjel?».

Dette er Arbeiderpartiets problem: De trofaste Ap-velgerne kjenner ikke igjen partiet og politikken, og setter seg på gjerdet. Sentrumsvelgerne går til Høyre. De utro Ap-velgerne på venstresiden går til tydeligere alternativer som Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt.

Arbeiderpartiet vant det forrige lokalvalget, men har tapt sin sjel.

DYSTER DAG: Trøbbel og krisemåling er dagens mediemeny for Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

Ting kan snu fort i politikken, men en vedvarende trend kan også fortsette. Skal noe snu, trengs en katalysator - for eksempel ny politikk, at motstanderne gjør store feil eller en partiledelse som blir mer populære hos velgerne.

Akkurat nå er det vanskelig å se lyspunkter for Arbeiderpartiet. Tvilen øker om Jonas Gahr Støre som partileder, Trond Giske er ute av bildet og Hadia Tajik mangler en allmenn og folkelig appell som går hjem over hele landet.

«Stakkars Støre», skriver VG på forsiden, og det er en god oppsummering etter halvannet år i motvind. Arbeiderpartiet kan være det svake leddet som gjør at de rødgrønne taper storbyene om et drøyt år - og da risikerer partiet å miste partileder Jonas Gahr Støre også.

Hva mener du? Kan Arbeiderpartiet komme på offensiven før valget neste høst, og tror du Jonas Gahr Støre blir partileder lenge nok til å bli statsminister?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).