RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Arbeiderpartiet lekker mindre til de andre

Den gode nyheten for venstresiden er fremgangen til Rødt og SV. Den dårlige nyheten er at det ikke hjelper de rødgrønne.

LEKKER FORTSATT: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre lekker fortsatt til de andre partiene på venstresiden, men det er få som hopper over gjerdet mellom høyresiden og venstresiden.
LEKKER FORTSATT: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre lekker fortsatt til de andre partiene på venstresiden, men det er få som hopper over gjerdet mellom høyresiden og venstresiden. (NTB scanpix)

Våren 2018 har vært dødt løp mellom venstresiden og høyresiden i norsk politikk. Snittet på målingene i mai er 49,7 prosent for de tre regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti - mens de rødgrønne, inkludert Miljøpartiet De Grønne, ligger på 48,8 prosent.

Hovedtendensen det siste året har vært at Arbeiderpartiet lekker til klarere alternativer på venstresiden. Distriktsvelgerne går til Senterpartiet, de mest radikale til Rødt og miljøvelgerne på venstresiden velger SV eller MDG.

Sett med borgerlige briller er det utmerket så lenge MDG og Rødt er under sperregrensen. Da koster en slik velgerovergang mange mandater for Arbeiderpartiet - uten at småpartiene får betalt. 

Bildet blir annerledes hvis både MDG og Rødt tipper over 4,0 prosent. Skulle det skje ved et valg, kan Rødt komme inn med åtte representanter på Stortinget. I april lå partiet over sperregrensen, mens de har falt under på gjennomsnittet av målingene i mai, ifølge Pollofpolls.

Ser vi på snittet av målingene, kan det virke som om fremgangen såvidt har begynt i Arbeiderpartiet. I januar lå de med brukket rygg og 21,7 prosent i snitt - i mai har tallet økt til 24,8 prosent. Det ville gitt partiet syv flere på Stortinget enn de 40 representantene oppslutningen i januar ville gitt partiet.

På nasjonalt nivå styrer altså Erna Solberg jevnt og trutt, og ville vunnet en tredje periode med dagens galluptall.

Da er det mer neglebiting for Arbeiderpartiet og Raymond Johansen i hovedstaden. Nå er det 16 måneder igjen til neste valg, og Raymonds margin er 327 Rødt-velgere, ifølge Pollofpolls. Da trenger han både Senterpartiet og Rødt på laget for å bli sittende.

- Målingen antyder at Oslo kan bli en thriller - en neglebiter av historiske dimensjoner - i kommunevalget neste år, konkluderer Pollofpolls.

I denne målingen er Rødt hovedstadens tredje største parti, med 9,3 prosent. Mens luften har gått ut av MDG, som har falt fra 8,1 til 6,3 prosent siden siste kommunevalg.

Raymond Johansens problem i Oslo minner om morpartiets problem nasjonalt - nemlig at mange velgere heller vil ha klare alternativer enn en uklar miks. 

Også de andre store byene går mot et spennende valg.

Ekstraproblemet i Oslo er at Arbeiderpartiet må bære byrdene for byrådets knallharde kjør mot folk som trenger bil i hverdagen. Og det vil neppe hjelpe på oppslutningen når bompengene slår inn for fullt. 

Hva mener du? Får Raymond Johansen og de rødgrønne flertall i Oslo etter neste valg, og hva skjer i de andre store byene?