Å bygge bro over innvandringsuenigheten i Arbeidpartiet vil kreve både dialog og alt Ap-leder Jonas Gahr Støre ellers har av diplomatiske egenskaper.

Den ene fløyen vil ha null asylsøkere - den andre fløyen vil ta imot alle så mange som mulig, og ha en raus og human innvandringspolitikk.

- Vi må bort fra asylinnvandring. Migrasjonskrisen viser hvor uforutsigbart, inhumant og urettferdig dagens asylsystem er, sier Gharahkhani, som leder utvalget som skal utforme Arbeiderpartiets framtidige innvandringspolitikk, til Klassekampen.

I motsatt ende - samboerparet Trude Solheim og Ingebrigt Steen Jensen, som har har utformet 10 punkter som skal gjenreise Arbeiderpartiet - hvorav ett lyder: «Vi skal hjelpe så mange som mulig av dem som flykter fra vold og undertrykkelse».

- Det reneste rør, skriver sosiolog og kommentator Kjetil Rolness, og latterliggjør at Klassekampen dekket saken nærmest som Luthers teser på kirkeveggen.

Så spør Rolness: - Med venner som dette - som altså tror at Ap vil vinne på å liberalisere innvandringspolitikken - hva skal partiet med fiender?

Velgerundersøkelsen 2017 viser at innvandring var den viktigste saken for velgerne ved valget - og at interessen har økt jevnt og trutt de siste 16 årene.

Fremskrittspartiet har det klare sakseierskapet til dette temaet, ifølge undersøkelsen. Bare drøyt halvparten (54 %) av Arbeiderpartiets egne velgere mener at partiet har den beste innvandringspolitikken.

Du kan lese mer her: Politisk dagsorden og sakseierskap ved stortingsvalget i 2017.

Arbeiderpartiets talsperson på innvandring vil ha null asylsøkere, og heller bruke pengene i nærområdene. Han har selvsagt rett, men det er nye toner.

I motsetning vil flere av Arbeiderpartiets store partilag nå ha en innvandringspolitikk som er «human, solidarisk, rettferdig og raus».

Eksempelvis vil landets største partilag, Oslo Arbeiderparti, bytte ut «streng og rettferdig» med «human og bærekraftig» som stikkord for innvandringspolitikken. Det signaliserer klart et ønske om liberalisering.

Her kan du lese mer: Uttalelse vedtatt av representantskapet i Oslo Ap

Fra talerstolen og i et avisinnlegg gikk nestlederen i Oslo Aps bystyregruppe, Victoria Marie Evensen, hardt ut mot Gharahkhani:

«Dette kommer til å virke hardt, Masud Gharahkhani. Men mange av dine utspill, for ikke å si de aller fleste, får meg til å føle at Arbeiderpartiet i disse spørsmålene er i ferd med å bli noe vi ikke bør, eller skal, bli», sa hun, ifølge Dagsavisen.

VGs kommentator Hanne Skartveit karakteriserer debatten som Støres asylsmareritt, og spår at en opprivende strid om innvandring kan splitte Arbeiderpartiet enda mer.

Jeg er enig med Hanne Skartveit, men ser ikke hvordan Arbeiderpartiet kan unngå denne striden. Når en fløy vil ha null asylinnvandring, og andre vil ha en raus innvandringspolitikk, blir det krevende å bygge bro.

Og i det siste har ikke konfliktløsning vært Jonas Gahr Støres sterkeste side - i hvert fall hvis man dømmer etter varslersakene mot Trond Giske.

Hva mener du? Klarer Arbeiderpartiet å bli enige om en ny innvandringspolitikk, og blir den hardere eller mer liberal?