RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Arbeiderpartiet tar et langt skritt til venstre

Arbeiderpartiet tar et langt skritt til venstre når de vil forby profitt i private barnehager. I tillegg forstår de ikke hvor pengene kommer fra.

VIL FORBY GEVINST: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Henriksen vil forby salg av barnehager, men misforstår hvem det er som betaler gevinsten ved salg.
VIL FORBY GEVINST: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Martin Henriksen vil forby salg av barnehager, men misforstår hvem det er som betaler gevinsten ved salg. Foto: Bernt Sønvisen

Til tross for at foreldrene og det offentlige spleiser med samme beløp i private og kommunale barnehager, så er private barnehager konsekvent bedre enn de kommunale.

Gang på gang blir det påvist at de private har mer fornøyde ansatte og mer fornøyde foreldre - selv om barnehagene går med overskudd og eierne tjener penger. 

Kan det være fordi eierne og lederne føler et større personlig ansvar?

Uansett er barnehagetilbudet i gjennomsnitt så bra at det er helt fortjent at eierne av private barnehager i snitt tar ut 0,4 prosent i utbytte.

Det er en total misforståelse at dette er penger de tar fra barna. Når Arbeiderpartiet vil ta fra dem fortjenesten, så er det egentlig en straff for å drive bra.

Arbeiderpartiet burde tvert imot rette søkelyset mot de kommunale barnehagene og deres sløseri. Det er de som tar penger fra barna gjennom ineffektiv drift, og som gir barna et dårligere tilbud for skattebetalernes og foreldrenes penger.

Barnehageloven stanser griske kynikere som vil tjene grovt. Loven krever at betalingen skal komme barna til gode, men godtar fornuftig nok at barnehagen har «et rimelig årsresultat». Loven sikrer likebehandling ved at ikke-kommunale og kommunale barnehager skal få like store økonomiske bidrag. 

Maksimalprisen er lik for alle barnehager. Ingen kan ta mer enn 2.910 kroner i måneden for et barn.

Til alt overmål viser en rapport fra Agenda Kaupang at private barnehager i gjennomsnitt har spart norske kommuner for 2,15 milliarder kroner i året de ni siste årene

KLARE GRENSER: Barnehageloven setter strenge krav til hvor lønnsomme barnehagene kan være.

Nå vil Arbeiderpartiet sette ned et utvalg til å utrede hvordan man kan forby profitt og hindre at eierne av private barnehager tar ut utbytte. 

Partiets talsperson, stortingsrepresentant Martin Henriksen, godtar at barnehagene går med små overskudd og bygger opp egenkapital mot dårlige tider. Men så er det bom stopp. Eierne skal helst ikke ta ut fem øre i utbytte eller ved salg.

NEI TIL SALG: Arbeiderpartiets Martin Henriksen vil også begrense fortjenesten ved å selge barnehager.

Henriksens skrekkeksempel er sakset fra Dagens Næringsliv i oktober i fjor, da barnehagekjeden Læringsverkstedet kjøpte opp 39 private barnehager, og der de gamle eierne tjente 500 millioner kroner på salget.

I likhet med Rødts Bjørnar Moxnes forstår ikke Arbeiderpartiets mann hvor de 500 millionene kommer fra.

I likhet med Rødts Bjørnar Moxnes forstår ikke Arbeiderpartiets mann hvor de 500 millionene kommer fra. De fleste andre forstår at millionene ikke kommer fra det offentlige, men fra kjøperen. Pengene er for en stor del lånt i banken, og ikke fem øre er tatt fra barna eller offentlige tilskudd. Det burde være barnelærdom.

Misforstått om private barnehager

Enkel logikk forsvinner bak ideologiske skylapper i kampen mot private drivere av barnehager og søppeltømming. Norge er et av landene i verden med høyeste andel offentlig tjenester, og hvor det offentlige kjøper minst tjenester utenfra. Resultatet er at vi har en dyr og lite effektiv offentlig sektor, ganske enkelt fordi det er en myte at det offentlige "vet best".

Kjøperen tar risiko, men satser på at de kan drive barnehagene bedre i storskala. Med tre milliarder kroner i omsetning har Læringsverkstedet vist at de kan drive private barnehager lønnsomt. Eierne har ikke tatt ut utbytte de fem siste årene, men bygget opp egenkapitalen. 

Om kjøpet blir lønnsomt eller ei, vil tiden vise. Men det er uansett ikke det offentlige som kommer med de 500 millionene.

Med rødgrønne ideologiske briller kan det være vanskelig å forstå at lønnsom privat drift ikke nødvendigvis er utbytting av barn og ansatte. Ideologiske skylapper kan også skjerme for det virkelige problemet - nemlig hvorfor de kommunale barnehagene har så misfornøyde kunder.

Særlig politikere som ønsker en stor offentlig sektor bør være opptatt av hvordan milliardene brukes.

Hva mener du? Er det greit at private barnehageeiere tjener penger, eller er du enig med Arbeiderpartiet at det bør begrenses til nær null?