*Nettavisen* Nyheter.

Baksaas har vært en pengemaskin

Under Jon Fredrik Baksaas har staten og Folketrygdfondet økt sine verdier med 85 milliarder kroner. Foto: Telenor.

Under Jon Fredrik Baksaas har Telenor vært en pengemaskin for staten. Derfor bør næringsminister Trond Giske vende det døve øret til hevngjerrige kritikere.

En god ledelse og gode resultater er tungt å bygge opp, men lett å rive ned.

Tross fantastiske resultater har Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vært en torn i øyet for venstresiden helt siden han tok over i juni 2002.

Derfor er det nokså forutsigbart at Forbundsleder Hans Felix i El- og It-forbundet, som organiserer de LO-ansatte i Telenor, ønsker at Baksaas får sparken.

Les saken her: Krever at Baksaas sparkes

Hovedargumentet til Felix er at Telenor-sjefen har hatt høy lønn og gyldne opsjonsordninger - men da hopper han lekende lett bukk over at ordningen ble vedtatt med LOs kasserer i Telenor-styret, og at ordningen er grundig informert om og godkjent av alle Arbeiderpartiets næringsministre siden.

Felix glemmer også grunnen til at Telenor-ledelsens aksjer og opsjoner har vært så gullkantede - nemlig at verdiutviklingen til hele selskapet har vært så god.

  • Telenor-sjefen tok over i juni 2002. Da var aksjekursen 30 kroner.
  • Samtidig var verdien av alle aksjene på Oslo børs 157 poeng i den såkalte OBX-indeksen.

Hva har skjedd siden?

  • Hvis du kjøpte Telenor-aksjer for 10 millioner kroner i juni 2002, er verdien inklusivt utbytte nå økt til 40,7 millioner kroner.
  • Hadde du derimot kjøpt aksjer spredt på Oslo børs, ville investeringen din økt til 24,8 millioner kroner.

Under Jon Fredrik Baksaas har Telenor altså banket børsen sønder og sammen!

Verdien av selskapet har økt fra rundt 50 til 190 milliarder kroner.

Aksjekursen har gått fra 30 til 105 kroner, og Telenor har i mellomtiden delt ut 17,15 kroner i utbytte - og det vanker fem nye kroner i utbytte i mai.

Hvem har tjent på denne verdistigningen?

Svaret er deg og meg.

Den norske staten og Folketrygdfondet eier 941 millioner Telenor-aksjer, eller i underkant av 60 prosent av selskapet.

Når vi kommer til mai, vil Telenor ha utbetalt 20,8 milliarder kroner i utbytte til staten og Folketrygdfondet.

Samtidig er verdien av Telenor-aksjene steget med rundt 65 milliarder kroner - og da er India-tabben regnet inn.

Forbundsleder Hans Felix for de LO-ansatte i Telenor er negativ til Jon Fredrik Baksaas sin lønn, at han har ansvar for tapene i India og at han gjorde felles sak med styreformann Harald Norvik i striden med næringsminister Trond Giske.

Jeg mener at lønnsargumentet er dårlig og gammelt, og at India-feilslaget må vurderes i ly av den eventyrlige avkastningen på andre utlandsinvesteringer.

At Telenor-sjefen var lojal mot sitt styre, er slik det skal være. Det er styret som ansetter direktør, mens det er eierne som velger styre. Derfor er det ingen automatikk i at et skifte av styreformann samtidig må bety skifte av toppleder.

Som toppsjef for Telenor har Jon Fredrik Baksaas viktigste jobb vært å skape verdier i selskapet for eierne. Det har gått over all forventning.

En verdiøkning på 85 milliarder kroner på ti år er ikke så aller verst, og det bør kritikerne som nå forsøker å utnytte situasjonen ta inn over seg.

Var det noen som snakket om å bytte ut Telenor-sjefen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.