*Nettavisen* Nyheter.

Bare fire sjøkabelutvalg?

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen trenger fire ekspertutvalg for å se lyset. Foto: Scanpix.

Etter å ha brukt fem år på utredning trenger olje- og energiminister Terje Riis-Johansen fire utvalg for å vurdere sjøkabler i Hardanger. Har det rablet for politikerne?

Vel er sjøkabler eller ikke en politisk betent sak, men til slutt er det politikk det handler om - og ikke eksperter.

Les også bloggen: Hard anger for Stoltenberg

Politikk er kamp om å få viljen sin igjen. Og i Hardanger handler det om mer penger og dyrere strømregning for folk flest - eller skjemmende strømledninger gjennom et av landets flotteste naturområder.

Selv ikke 100 ekspertutvalg kan forandre på det. Men holder det virkelig med fire ekspertutvalg, eller burde vi sette ned tre-fire til - bare for sikkerhets skyld?

Spørsmålet er selvsagt retorisk, men ikke helt: Det er allerede flere måneder siden olje- og energiministeren og Regjeringen mente at Hardangermastene var grundig utredet. Men så kom stormen av kritikk og en åpenbar splittelse mellom regjeringspartiene sentralt, og mellom sentrale og lokale myndigheter.

Nå starter kappløpet om å vise at ekspertene ikke er uavhengige: Utvalgsleder leverer til Statnett

Den vanlige løsningen i saker som dette er å sette ned ett ekspertutvalg, og sikre gjennom valg av eksperter, mandat og andre føringer at man får den konklusjonen man ønsker.

Men holder det virkelig med fire ekspertutvalg, eller burde vi sette ned tre-fire til - bare for sikkerhets skyld?

Selv i Fremskrittspartiet, som normalt ikke liker byråkrati og sløsing med skattebetalernes penger, er man fornøyd: - Frp er positivt overrasket over Riis-Johansens fire utvalg for å utrede sjøkabel, sier energi- og klimapolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen, som riktignok legger til at vi kunne klart oss med ett utvalg hvis regjeringen hadde håndtert saken bedre tidligere.

I aksjemarkedets konflikter er normalt at hver part har sin egen juridiske ekspert, og at ekspertene - overraskende nok - alltid kommer til at klienten har rett.

I aksjemarkedet er man ikke nødvendigvis så opptatt av å ha rett, som å få rett. Makta rår, og slik er det normalt i politikk også. Men i saken om Hardangermastene er det avmakten som rår, og hovedårsaken er at Regjeringen rett og slett etter fem år ennå ikke vet hva den vil.

Løsningen Terje Riis-Johansen nå har valgt vil trolig drepe all kritikk om at de ulike alternativene ikke er ordentlig utredet. De fire utvalgene skal være ferdig med sitt arbeid senest 1. februar.

Les saken: De skal utrede sjøkabel

Olje- og energiministeren setter sin lit til at Hardangerrådet og de berørte kommunene skal få rikelig mulighet til å si sitt. De skal også inviteres til et eget høringsmøte den 10. februar.

Og når alt dette er gjort, skal Regjeringen gjøre sin overordnete vurdering.

Det er kanskje på tide å minne på sjikanen de politiske motstanderne i sin tid drev mot britenes Social Democratic Party (SDP) tidlig på 80-tallet:

"Keep politic out of politics - vote Social democratic party"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.