RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Bestemor på kommunal tvangsflytting

Snart tre år etter at de overtok makten i Oslo, skylder det rødgrønne byrådet på forgjengerne når de vil kaste 93-årige Ingrid Espelid Hovig ut fra sykehjemmet.

TVANGSFLYTTES: Byrådsleder Raymond Johansen og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl står bak en politikk som fører til at 93-årige Ingrid Espelid Hovig blir tvangsflyttet fra Frognerhjemmet.
TVANGSFLYTTES: Byrådsleder Raymond Johansen og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl står bak en politikk som fører til at 93-årige Ingrid Espelid Hovig blir tvangsflyttet fra Frognerhjemmet. Foto: Montasje (Nettavisen)

Om kort tid blir den populære fjernsynskjendisen kastet ut fra hjemmet sitt på  Frognerhjemmet. 93-åringen har blitt en kasteball mellom politiske prinsipper og nye krav til standard.

Brutalt sagt vil både høyresiden og venstresiden det beste for beboerne, men de glemmer bare en ting - å ta menneskelige hensyn til eldre mennesker i deres siste livsfase.

Det er derimot ingen mangel på slagord:

- Fremskrittspartiet har satt bestemor på anbud, mener eldrebyråd Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet.

Hun får skarp kritikk fra Aina Stenersen i Fremskrittspartiet: - Ap sparer ingen.

Rent formelt vil ikke det rødgrønne byrådet forlenge avtalen med Frogner Menighet som driver Frognerhjemmet. Årsaken er en tverrpolitisk enighet fra byrådet i august 2015 om at de eldre skal ha enerom og eget bad - mens Frognerhjemmet har felles bad (som var helt greit i følge kravene fra 2012).

Her er Oslo kommunes nye krav: Standard kravspesifikasjon 2015

Med utsiktene til et byråd der SV og Rødt har vesentlig inflytelse og er imot privat drift av omsorgstjenester, har Stiftelsen Frogner Menighets Hjem - naturlig nok - ikke investert i en oppgradering som kunne vært millioner ut av vinduet.

Det er for øvrig heller ikke noe nasjonalt krav, og det finnes en rekke sykehjem rundt om i landet som både har dobbeltrom og felles bad.

Kontrakten går ut ved nyttår, og da er det slutt etter nær 60 års drift. Etter en serie møter med Oslo kommune for å finne en løsning, «har både Frognerhjemmets styre og administrasjon innsett med stor beklagelse at Frognerhjemmet ikke kvalifiserer for deltakelse i konkurransen om en ny avtale».

Les mer: Melding fra daglig leder og styreleder

Dermed skal alle ut fra sykehjemmet,s om har 53 heldøgns sykehjemsplasser - alle med enerom. I tillegg mister 80 ansatte jobben.

Politikerne har talt, men de eneste de ikke har lyttet til er de eldre. For når vi ser på den siste brukerundersøkelsen for de eldre og pårørende, er hovedfunnet at «deltakerne er godt fornøyd og trives godt. De gir uttrykk for at de føler seg trygge på sykehjemmet».

Det er ingen krav om eget bad i undersøkelsen. Beboerne er godt fornøyd med mat fra sykehjemmets eget kjøkken, og er glade for at ikke får mat fra storkjøkken.

Dessuten står det i rapporten at «de skryter veldig av lederen og personalet på sykehjemmet».

Det er altså liten tvil om at de eldre trives og har det bra på Frognerhjemmet.

Men hva betyr det når politikerne vet bedre?

Det er selvsagt ingen som er imot at eldre folk skal ha enerom og bad på rommet, hvis de vil.

Men alle med et minimum av empati forstår at en 93-åring heller vil ha stabilitet og ro på et sykehjem hun trives på - fremfor å bli tvangsflyttet til en standardheving.

Hva mener du? Er det greit at sykehjem stenges og beboerne tvangsflyttes til hjem med høyere standard?